Na czwarte urodziny Ewa zamówiła tort Barbie - otrzymałam wytyczne, że lalka ma mieć ciemne włosy, białą i błyszczącą suknię, a środek ma być czekoladowy ze śmietankowa masą. Błyszcząca co prawda za bardzo nie jest, ale perełki w pełni zastąpiły blask i solenizantka z efektu była zadowolona, a to najważniejsze.
Składniki biszkoptu:
Białka ubić z cukrem na sztywno. Przy pomocy łyżki połączyć z żółtkami, przesianą mąką i kakao. Przelać do blaszek. Biszkopt upiekłam w stalowej miseczce, wysmarowanej masłem (góra sukienki) oraz tortownicy, z dnem wyłożonym papierem (23 cm), a także kokilce (wysmarowanej masłem) - z niego powstał dodatkowy malutki torcik. Piec około 30 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu biszkoptami rzucić (patrz film). Ostudzone biszkopty przeciąć na warstwy i uformować kształt dołu sukni. W środku wydrążyć otwór na umieszczenie lalki (użyłam kartonowej rolki po foli spożywczej) Pozostawić ścinki biszkoptu (przydadzą się).
Składniki biszkoptu:
- 10 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1/3 szklanki ciemnego kakao
- 3/4 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- poncz - przegotowana woda (1/2 szklanki) z sokiem z cytryny (2-3 łyżki)
Białka ubić z cukrem na sztywno. Przy pomocy łyżki połączyć z żółtkami, przesianą mąką i kakao. Przelać do blaszek. Biszkopt upiekłam w stalowej miseczce, wysmarowanej masłem (góra sukienki) oraz tortownicy, z dnem wyłożonym papierem (23 cm), a także kokilce (wysmarowanej masłem) - z niego powstał dodatkowy malutki torcik. Piec około 30 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu biszkoptami rzucić (patrz film). Ostudzone biszkopty przeciąć na warstwy i uformować kształt dołu sukni. W środku wydrążyć otwór na umieszczenie lalki (użyłam kartonowej rolki po foli spożywczej) Pozostawić ścinki biszkoptu (przydadzą się).
- 400 ml śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- cukier puder do smaku
- 3 łyżki żelatyny (rozpuszczonej w kilku łyżkach wrzątku i ostudzonej)
Śmietanę ubić na sztywno. Dodać mascarpone i żelatynę. Dosłodzić do smaku i wstawić na chwilę do lodówki.
Blaty biszkoptu nasączać ponczem i smarować tężejącą masą śmietanową. Po uformowaniu całości, okruszkami biszkoptu zalepić miejsca, gdzie widać masę śmietanową (żeby nie stykała się bezpośrednio z lukrem). Biszkopt wstawić do lodówki.
Żeby masa nie odklejała się od biszkoptu najlepiej posmarować go masa maślaną (patrz tutaj).
Żeby masa nie odklejała się od biszkoptu najlepiej posmarować go masa maślaną (patrz tutaj).
Dekoracja tortu:
- biała masa cukrowa (fondant) (około 450 g)
- barwnik w żelu
- cukrowe perełki
W otworze w biszkopcie umieścić lalkę (nogi owinąć folią spożywczą). Rozwałkować masę cukrową (część można zabarwić kilkoma kroplami barwnika) i uformować sukienkę (osobno gorset, osobno dół sukni). Ozdobić cukrowymi perełkami.
Biszkopt z kokilki przeciąć na pół i przełożyć masą oraz ozdobić w dowolny sposób - posłuży za torcik do wbicia świeczek.
Tort przechowywać w lodówce. Krojenie tortu rozpocząć od odcięcia części gorsetu, a następnie dół sukni kroić jak tradycyjny tort.
Ta laleczka na pierwszym zdjęciu naprawdę jest apetyczna. Na początku zastanawiałem się czy ona też jest z tortu, czy nie :)
OdpowiedzUsuńDopiero później doczytałem, że to lalka. Pomysł naprawdę oryginalny a na małym dziecku musiał zrobić ogromne wrażenie. Gratulacje.
Wędliny z Dębiny - lalek barbie jeszcze się nie nauczyłam robić :) jak widać wszystko przede mną :)
Usuńpiękna!
OdpowiedzUsuńWilczyca - dziękuję :)
Usuńpięknie Ci wyszła:)
OdpowiedzUsuńniesamowity efekt, jestem pod wrażeniem!
OdpowiedzUsuńTy też możesz - dziękuję za miłe słowa.
UsuńPiękny tort ! naprawdę ! Sylwia
OdpowiedzUsuń