niedziela, 17 września 2017

Tort z kaczuszkami

tort, lukier plastyczny

Kiedy Hania obwieściła, że najbardziej na świecie chciałaby na urodziny tort z kaczuszkami, od razu pomyślałam, że kupię gotowe figurki i ustawię na torcie. Przejrzałam kilka ofert w sklepach internetowych i jakoś mnie nie zachwyciły, więc pomyślałam, że chyba "nie święci garnki (kaczki) lepią" i ja też powinnam dać radę. 
Efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Świetnie się bawiłam przygotowując ten tort. Lepienie figurek bardzo mnie wciągnęło. Tort spodobał się Hani i gościom, a co najważniejsze smakował chyba wszystkim. 


Składniki biszkopt (26 cm):

  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka ubić z cukrem na sztywno. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka. Wyłączyć mikser i przy pomocy łyżki delikatnie wmieszać przesiane mąki. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (wykładam tylko dno) i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec 25 minut. 
Po wyjęciu biszkoptu z piekarnika upuścić ciasto (w formie) z wysokości ok. 50 cm - co zapobiegnie opadaniu i sprawi, że biszkopt będzie prosty. 

Masa:
  • 400 ml śmietany 30%
  • 1 galaretka truskawkowa rozpuszczona w 1/2 szklanki wrzątku
  • truskawki (około 300 g)
  • poncz: 2/3 szklanki przegotowanej wody + sok z połowy cytryny
Truskawki umyć i odszypułkować. Pokroić na małe kawałki. 
Galaretkę ostudzić - powinna być dokładnie rozmieszana, żeby nie było grudek. 
Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z ostudzoną galaretką. Masę wstawić na chwilę do lodówki żeby stężała. 
Przykryć drugim blatem i czynność powtórzyć wykorzystując pozostałą masę i truskawki. Ostatni blat również nasączyć - przy składaniu tortu pamiętajcie żeby spód biszkoptu przeznaczyć na wierzch tortu - dzięki temu będzie idealnie prosty. 

Tort w przekroju - jak widać ozdoby z wierzchu zniknęły za sprawą dzieci w pierwszej kolejności :)


Masa maślana:
  • 120 g masła
  • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżki mleka
Przy pomocy miksera utrzeć masło z cukrem pudrem i mlekiem na puszystą masę. Masą maślaną posmarować cały tort z wierzchu oraz po bokach - jest to niezbędne do tego, aby lukier plastyczny się nie odklejał. 

Ozdabianie tortu:

Do wykonania ozdób użyłam gotowych lukrów plastycznych. 
Na obłożnie tortu niebieską warstwą (biszkopt o średnicy 26 cm) zużyłam ok. 300 g masy. Starałam się, aby warstwa była jak najcieńsza. 
Kaczuszki, listki, muszelki i kwiatki ulepiłam dwa dni wcześniej i przechowywałam w zamkniętym pojemniku. 
Ozdoby przymocowałam smarując je małą ilością przegotowanej wody. 
Płatki kwiatków układałam w kieliszku do jajek (kładłam je "na zakładkę") i odczekiwałam ok. 30 minut aż zastygną. Na środku ułożyłam pomarańczowe kuleczki. 
Do wycięcia listków użyłam małego radełka (do wycinania ciasta). Muszelki uformowałam wykorzystując zabawki dzieci :)








2 komentarze:

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krewetki krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.