Wraz z nastaniem jesieni częściej pojawiają się w naszym menu zupy.
Szczególnie zupy-kremy.
Zupę z cukinii tym razem przyrządziłam bardziej pikantnie niż zazwyczaj.
Podałam ją z chrupiącymi grzankami serowymi.
Zupa jest - nudy nie ma!
Składniki:
Zupę z cukinii tym razem przyrządziłam bardziej pikantnie niż zazwyczaj.
Podałam ją z chrupiącymi grzankami serowymi.
Zupa jest - nudy nie ma!
Składniki:
- 2 średniej wielkości cukinie
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku (duży)
- 2 średnie ziemniaki
- 1 mała pietruszka
- 4 kromki czerstwego pieczywa
- 3 łyżki startego żółtego sera
- gałka muszkatołowa (świeżo starta)
- ostra papryka
- sól
- pieprz (u mnie kolorowy) świeżo zmielony
- 2 łyżki oliwy + 2 łyżki do grzane
- opcjonalnie 2 łyżki żółtego sera do posypania po wierzchu
W garnku, w którym będzie gotowana zupa zeszklić na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Następnie wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pietruszkę i smażyć przez kilka minut.
Dodać cukinie pokrojone w kostkę - cukinie pozostawić ze skórką.
Chwilę podsmażyć i całość zalać wodą (do zakrycia składników). Dodać sól i gotować aż ziemniaki i pietruszka zmiękną. Dodać ostrą paprykę i gałkę muszkatołową (ilość wg uznania) i całość zmiksować.
Na patelni polanej oliwą podsmażyć kostki pieczywa. Kiedy lekko się zrumienią i staną chrupiące wsypać żółty ser i podgrzewać jeszcze przez chwilę aż ser się roztopi i obtoczy kostki pieczywa. Zdjąć z patelni.
Zupę wlewać do talerzy i podawać z grzankami. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i żółtym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz