poniedziałek, 25 września 2017

Zupa z cukinii z serowymi grzankami

cukinia, zupa, grzanki

Wraz z nastaniem jesieni częściej pojawiają się w naszym menu zupy. 
Szczególnie zupy-kremy. 
Zupę z cukinii tym razem przyrządziłam bardziej pikantnie niż zazwyczaj. 
Podałam ją z chrupiącymi grzankami serowymi. 
Zupa jest - nudy nie ma!

Składniki:

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku (duży)
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 mała pietruszka
  • 4 kromki czerstwego pieczywa
  • 3 łyżki startego żółtego sera
  • gałka muszkatołowa (świeżo starta)
  • ostra papryka
  • sól
  • pieprz (u mnie kolorowy) świeżo zmielony
  • 2 łyżki oliwy + 2 łyżki do grzane
  • opcjonalnie 2 łyżki żółtego sera do posypania po wierzchu
W garnku, w którym będzie gotowana zupa zeszklić na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Następnie wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pietruszkę i smażyć przez kilka minut.  
Dodać cukinie pokrojone w kostkę - cukinie pozostawić ze skórką. 
Chwilę podsmażyć i całość zalać wodą (do zakrycia składników). Dodać sól i gotować aż ziemniaki i pietruszka zmiękną. Dodać ostrą paprykę i gałkę muszkatołową (ilość wg uznania) i całość zmiksować. 

Na patelni polanej oliwą podsmażyć kostki pieczywa. Kiedy lekko się zrumienią i staną chrupiące wsypać żółty ser i podgrzewać jeszcze przez chwilę aż ser się roztopi i obtoczy kostki pieczywa. Zdjąć z patelni. 
Zupę wlewać do talerzy i podawać z grzankami. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i żółtym serem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krewetki krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.