16:15

Zupa z cukinii z serowymi grzankami

cukinia, zupa, grzanki

Wraz z nastaniem jesieni częściej pojawiają się w naszym menu zupy. 
Szczególnie zupy-kremy. 
Zupę z cukinii tym razem przyrządziłam bardziej pikantnie niż zazwyczaj. 
Podałam ją z chrupiącymi grzankami serowymi. 
Zupa jest - nudy nie ma!

Składniki:

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku (duży)
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 mała pietruszka
  • 4 kromki czerstwego pieczywa
  • 3 łyżki startego żółtego sera
  • gałka muszkatołowa (świeżo starta)
  • ostra papryka
  • sól
  • pieprz (u mnie kolorowy) świeżo zmielony
  • 2 łyżki oliwy + 2 łyżki do grzane
  • opcjonalnie 2 łyżki żółtego sera do posypania po wierzchu
W garnku, w którym będzie gotowana zupa zeszklić na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Następnie wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pietruszkę i smażyć przez kilka minut.  
Dodać cukinie pokrojone w kostkę - cukinie pozostawić ze skórką. 
Chwilę podsmażyć i całość zalać wodą (do zakrycia składników). Dodać sól i gotować aż ziemniaki i pietruszka zmiękną. Dodać ostrą paprykę i gałkę muszkatołową (ilość wg uznania) i całość zmiksować. 

Na patelni polanej oliwą podsmażyć kostki pieczywa. Kiedy lekko się zrumienią i staną chrupiące wsypać żółty ser i podgrzewać jeszcze przez chwilę aż ser się roztopi i obtoczy kostki pieczywa. Zdjąć z patelni. 
Zupę wlewać do talerzy i podawać z grzankami. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i żółtym serem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz