Kurczak z curry, mleczkiem kokosowym, kolendrą i imbirem to szybkie, rozgrzewające danie - w sam raz na jesienne chłody.
Delikatne brokuły świetnie skomponowały się z orientalną nutą sosu.
Bardzo nam smakowało!
Składniki:
Delikatne brokuły świetnie skomponowały się z orientalną nutą sosu.
Bardzo nam smakowało!
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 1/2 puszki mleczka kokosowego
- 400 g brokułów (u mnie mrożone Poltino)
- 2 ząbki czosnku
- mała cebula
- świeży imbir - kostka 1 cm
- garść świeżej kolendry
- 1/4 łyżeczki chilli
- 1 łyżka przyprawy curry
- sól
- 2 łyżki oliwy
Brokuły ugotować al dente. Pierś z kurczaka opłukać i osuszyć. Pokroić w niezbyt dużą kostkę.
W głębokiej patelni lub rondlu zeszklić na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dodać pierś z kurczaka i podsmażyć ok. 5 minut. Podlać wodą i dusić na małym ogniu przez ok. 15 minut. Dodać starty na małych oczkach imbir, posiekaną kolendrą, chilli oraz curry i sól. Całość zalać mleczkiem kokosowym i dodać ugotowane brokuły. Wymieszać i odstawić z ognia. Podawać z ryżem.
Wpis powstał dzięki współpracy z marką Poltino.
już mi pachnie! mniam:)
OdpowiedzUsuńU mnie na pierwszym miejscu w kategorii "kurczak curry" jest curry z kurczakiem i dynią. Ale jak patrzę na Twoje pyszne danie, to coś czuję, że kompozycja z brokułami również wejdzie na podium. Chętnie spróbuję! :)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wygląda! Lubię curry i brokułki też. Pychotka Aniu! :)
OdpowiedzUsuń