17:38

Kurczak curry z brokułami

kurczak, curry, brokuły
Kurczak z curry, mleczkiem kokosowym, kolendrą i imbirem to szybkie, rozgrzewające danie - w sam raz na jesienne chłody. 
Delikatne brokuły świetnie skomponowały się z orientalną nutą sosu. 
Bardzo nam smakowało!

Składniki:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1/2 puszki mleczka kokosowego
  • 400 g brokułów (u mnie mrożone Poltino)
  • 2 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • świeży imbir - kostka 1 cm
  • garść świeżej kolendry
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • sól
  • 2 łyżki oliwy
Brokuły ugotować al dente. Pierś z kurczaka opłukać i osuszyć. Pokroić w niezbyt dużą kostkę. 


W głębokiej patelni lub rondlu zeszklić na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dodać pierś z kurczaka i podsmażyć ok. 5 minut. Podlać wodą i dusić na małym ogniu przez ok. 15 minut. Dodać starty na małych oczkach imbir, posiekaną kolendrą, chilli oraz curry i sól. Całość zalać mleczkiem kokosowym i dodać ugotowane brokuły. Wymieszać i odstawić z ognia. Podawać z ryżem. 


Wpis powstał dzięki współpracy z marką Poltino



3 komentarze:

  1. U mnie na pierwszym miejscu w kategorii "kurczak curry" jest curry z kurczakiem i dynią. Ale jak patrzę na Twoje pyszne danie, to coś czuję, że kompozycja z brokułami również wejdzie na podium. Chętnie spróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smacznie wygląda! Lubię curry i brokułki też. Pychotka Aniu! :)

    OdpowiedzUsuń