Kotlety z kalafiora to doskonały sposób na urozmaicenie codziennego menu.
O dziwo takie kotlety spotkały się z pełną akceptacją dzieci, które początkowo w ogóle nie rozpoznały z czego są zrobione.
A że kalafiory ogólnie cieszą się ich sympatią, więc fakt, iż można z nich zrobić kotleciki, tylko podniósł pozycję kalafiora w naszym domowym rankingu.
Do przygotowania kotlecików użyłam kalafiora mrożonego.
Składniki:
O dziwo takie kotlety spotkały się z pełną akceptacją dzieci, które początkowo w ogóle nie rozpoznały z czego są zrobione.
A że kalafiory ogólnie cieszą się ich sympatią, więc fakt, iż można z nich zrobić kotleciki, tylko podniósł pozycję kalafiora w naszym domowym rankingu.
Do przygotowania kotlecików użyłam kalafiora mrożonego.
Składniki:
- 400 g kalafiora świeżego lub mrożonego (u mnie mrożony Poltino)
- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 jajko
- pół pęczka natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- gałka muszkatołowa (świeżo starta)
- chili
- sól, pieprz
- bułka tarta do obtoczenia kotlecików
- olej do smażenia
Kalafiora (bez rozmrożenia) ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzić i rozdrobnić (można widelcem lub praską do ziemniaków). Ważne jest żeby nie osiągnąć papki a lekko rozdrobnione warzywo. Ugotowaną kaszę jaglaną zmiksować przy pomocy blendera i dodać do kalafiora. Wbić jajko i dodać przyprawy oraz posiekaną natkę pietruszki.
Z powstałej masy uformować małe kotleciki, które obtoczyć w bułce tartej.
Smażyć na złoto z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz