15:55

Proste ciasto ze śliwkami

ciasto, śliwki



























Dziecinnie proste (a właściwie: młodzieżowo proste, bo wypiekający ma 13 lat) ciasto upieczone przez mojego syna - ja tylko nadzorowałam prace. 
Maślane, puszyste i ze śliwkami. Idealne na weekendowy podwieczorek. 

Składniki: blacha 23 cm x 33 cm

  • 700 g śliwek (węgierek lub innych)
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki (u mnie tortowa)
  • 5 jajek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sok z połowy dużej cytryny
Śliwki umyć, wysuszyć i pokroić na połówki (lub ćwiartki w przypadku większych owoców). Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Do ubitego masła z cukrem dodać żółtka, sok z cytryny oraz cynamon i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać pianę z białek (nadal mieszając - krótko, tylko do połączenia się składników). Można też wmieszać pianę przy pomocy łyżki. 
Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i ułożyć na nim kawałki śliwek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 40 minut. 
Ostudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem. 

Naprawdę młodzieżowo proste! 😊

1 komentarz: