09:50

Bułeczki cynamonowe

bułki,cynamon
Im bardziej w kierunku jesieni, tym częściej sięgam po cynamon. 
Lubię kiedy mieszkanie wypełnia się aromatem pachnących drożdżowo-korzennych wypieków.
Już kiedyś o tym pisałam, że producenci odświeżaczy powietrza powinni stworzyć taki o zapachu pieczonego ciasta drożdżowego.
A już szczególnie o aromacie świeżo upieczonych bułeczek cynamonowych.
Proste w wykonaniu, smaczne również na drugi dzień (mogą przyjemnie urozmaicić śniadanie do szkoły czy pracy).
Z podanej porcji wychodzą dwie duże blachy (na cały piekarnik) bułeczek - 32 sztuki. 
Cynamonowe bułeczki są w sam raz słodkie (nie wymagają już dodatkowego lukrowania). Z wierzchu są lekko chrupiące a w środku puszyste. 

Składniki ciasta:
  • 700 g mąki
  • 7 g suchych drożdży
  • 100 g masła (roztopionego i ostudzonego)
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 200 ml lekko ciepłego mleka
nadzienie
  • 2 łyżki cynamonu
  • 50 g masła
  • 9 łyżek cukru trzcinowego
Wszystkie składniki ciasta umieścić w dużej misce i wyrobić ciasto (nie powinno się kleić, jeśli zajdzie taka potrzeba to dosypać trochę mąki). Wyrobione ciasto odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce. 
W rondelku rozpuścić masło i dodać cukier trzcinowy oraz cynamon. Wymieszać i odstawić z ognia. 

bułeczki, cynamon

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na prostokąt o grubości ciasta ok. 5 mm. rozsmarować połowę nadzienia i ciasto zwinąć w rulon, który pokroić na 16 kawałków. Powstałe w ten sposób bułeczki ułożyć na blaszce i odstawić na 20 minut. 
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut (aż się zarumienią). 



2 komentarze:

  1. Jeden z moich ukochanych wypieków. A cynamon przy tej prawdziwie jesiennej pogodzie ładuję do wszystkiego :-).

    OdpowiedzUsuń