Zupa z zielonego groszku - prosta w wykonaniu, a za sprawą dodatku sera pleśniowego i chipsów warzywnych, całkiem udanie "podkręcona".
Dzięki wykorzystaniu groszku mrożonego można przygotowywać ją o każdej porze roku.
Składniki:
- 400 g mrożonego groszku (u mnie Poltino)
- 2 duże ziemniaki
- 1 mały por
- 100 g sera pleśniowego (z niebieską pleśnią)
- 2 łyżki oliwy
- gałka muszkatołowa (świeżo starta)
- pieprz (świeżo zmielony)
- sól
- 3 łyżki soku z cytryny
- chipsy warzywne: mała marchewka, kawałek selera, mała pietruszka + oliwa
Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i pokroić w cienkie plastry. wymieszać z niedużą ilością oliwy. Piec w 180 stopniach ok. 20 minut.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pora pokroić w plasterki. Do garnka wlać oliwę, wrzucić warzywa i przez chwilę je podsmażyć (3-4 minuty). Zalać wodą (do przykrycia składników) i gotować ok 15 minut. Dodać zielony groszek oraz wodę (niedużo ponad składniki) i gotować do momentu aż wszystkie warzywa zmiękną. Posolić, wlać sok z cytryny oraz gałkę muszkatołową (ilość według uznania). Dodać połowę sera pleśniowego i całość zmiksować.
Zupę podawać z kawałkami sera, chipsami warzywnymi i świeżo zmielonym pieprzem.
Wpis powstał dzięki współpracy z marką Poltino.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz