14:26

Zupa z zielonym groszkiem, serem pleśniowym i chipsami z warzyw

zupa, zielony, groszek

Zupa z zielonego groszku - prosta w wykonaniu, a za sprawą dodatku sera pleśniowego i chipsów warzywnych, całkiem udanie "podkręcona". 
Dzięki wykorzystaniu groszku mrożonego można przygotowywać ją o każdej porze roku. 

Składniki:

  • 400 g mrożonego groszku (u mnie Poltino)
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 mały por
  • 100 g sera pleśniowego (z niebieską pleśnią)
  • 2 łyżki oliwy
  • gałka muszkatołowa (świeżo starta)
  • pieprz (świeżo zmielony)
  • sól
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • chipsy warzywne: mała marchewka, kawałek selera, mała pietruszka + oliwa
Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i pokroić w cienkie plastry. wymieszać z niedużą ilością oliwy. Piec w 180 stopniach ok. 20 minut. 

zupa, zielony groszek

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pora pokroić w plasterki. Do garnka wlać oliwę, wrzucić warzywa i przez chwilę je podsmażyć (3-4 minuty). Zalać wodą (do przykrycia składników) i gotować ok 15 minut. Dodać zielony groszek oraz wodę (niedużo ponad składniki)  i gotować do momentu aż wszystkie warzywa zmiękną. Posolić, wlać sok z cytryny oraz gałkę muszkatołową (ilość według uznania). Dodać połowę sera pleśniowego i całość zmiksować. 

zupa, mrożony groszek

Zupę podawać z kawałkami sera, chipsami warzywnymi i świeżo zmielonym pieprzem.

Wpis powstał dzięki współpracy z marką Poltino



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz