Biszkopt z masą jagodową i galaretką jest bardzo delikatnym, puszystym, wilgotnym i niezbyt słodkim ciastem.
Można by rzec, że ideał.
Jest ciastem, które można przyrządzić zarówno ze świeżymi, jak i mrożonymi jagodami, więc można sobie nim umilać życie w każdej porze roku.
Składniki biszkoptu (tortownica 26 cm):
- 4 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Białka ubić z cukrem na sztywno. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka. Wyłączyć mikser i przy pomocy łyżki delikatnie wymieszać z przesianymi mąkami.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (wykładam samo dno) i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec 25 minut. Po wyjęciu biszkoptu z piekarnika rzucić ciastem (w blaszce) pionowo w dół (z odległości ok. 50 cm). Zapobiegnie to opadnięciu biszkoptu. Ostudzić.
Masa jagodowa:
- 200 ml śmietany 30 %
- 250 g serka mascarpone
- szklanka jagód (u mnie mrożone jagody Poltino)
- 4 łyżki galaretki owocowej (jagodowej lub truskawkowej (proszku))
- 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
- 2 galaretki truskawkowe (lub jagodowe) minus 4 łyżki, rozpuszczone w 750 ml wody
- poncz: 1/2 szklanki przegotowanej wody + 3 łyżki soku z cytryny
Jagody umieścić w małym garnku i zagotować. Ostudzić i zmielić (użyłam blendera).
4 łyżki galaretki rozpuścić w ok. 1/5 szklanki wrzątku i również ostudzić.
Śmietanę ubić. Dodać mascarpone oraz zmielone jagody (pozostawić ok. 3 łyżek jagód na wierzch) oraz rozpuszczoną galaretkę i cukier puder.
Ostudzony biszkopt przekroić w poprzek. Pierwszy blat nasączyć połową ponczu, Wyłożyć 4/5 masy jagodowej. Przykryć drugim blatem, który nasączyć pozostałym ponczem. Wyłożyć 1/5 masy jagodowej, a na wierzchu rozłożyć 3 łyżki jagód (w kilku kupkach). Jagody rozsmarować widelcem, tworząc - esy-floresy. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki na min. 2 godziny.
Wpis powstał dzięki współpracy z firmą Poltino.
mniam :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńja zjem zaraz monitor:D omomomom:D obserwuję z miłą chęcią i zapraszam serdecznie do siebie;)
OdpowiedzUsuń