17:31

Kalafior z mleczkiem kokosowym i curry

kalafior, curry

Kalafior z mleczkiem kokosowym i curry zaskoczył mnie. Zjadłam pokaźną porcję, maczając chleb w aromatycznym sosie i wychwalając pomysł na to danie pod niebiosa. 
Mimo upalnego dnia bardzo mi smakowało - danie podałam letnie, ale zimą, bardziej podgrzane, będzie przyjemnie rozgrzewać. 

Składniki (porcja na 4-5 osób):

  • 1 duży kalafior
  • 2 duże pomidory malinowe
  • 2 duże marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka curry
  • ostra papryka (ilość według uznania)
Marchewki obrać i pokroić w plastry. Kalafior umyć, osuszyć i podzielić na różyczki. 
W dużej patelni lub rondlu podgrzać oliwę i podsmażyć krążki marchewki i różyczki kalafiora oraz posiekany czosnek. Po ok. 5 minutach smażenia dodać pomidory obrane i pokrojone w kostkę i całość dusić ok. 10 minut (można lekko podlać wodą). Po tym czasie dodać mleczko kokosowe i przyprawy. Całość dusić jeszcze kilka minut - kalafior powinien pozostać jędrny. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Podawać z pieczywem lub ryżem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz