Kalafior z mleczkiem kokosowym i curry zaskoczył mnie. Zjadłam pokaźną porcję, maczając chleb w aromatycznym sosie i wychwalając pomysł na to danie pod niebiosa.
Mimo upalnego dnia bardzo mi smakowało - danie podałam letnie, ale zimą, bardziej podgrzane, będzie przyjemnie rozgrzewać.
Składniki (porcja na 4-5 osób):
- 1 duży kalafior
- 2 duże pomidory malinowe
- 2 duże marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy
- 400 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka curry
- ostra papryka (ilość według uznania)
Marchewki obrać i pokroić w plastry. Kalafior umyć, osuszyć i podzielić na różyczki.
W dużej patelni lub rondlu podgrzać oliwę i podsmażyć krążki marchewki i różyczki kalafiora oraz posiekany czosnek. Po ok. 5 minutach smażenia dodać pomidory obrane i pokrojone w kostkę i całość dusić ok. 10 minut (można lekko podlać wodą). Po tym czasie dodać mleczko kokosowe i przyprawy. Całość dusić jeszcze kilka minut - kalafior powinien pozostać jędrny. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Podawać z pieczywem lub ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz