piątek, 28 listopada 2014

Jak zrobić kalendarz adwentowy z pierników

kalendarz adwentowy z pierników

Zrobiliśmy w tym roku pierniczkowy kalendarz adwentowy. Na każdy dzień przypadają 3 takie same pierniczki, żeby było sprawiedliwie. Założeniem jest podzielenie się każdego dnia z rodzeństwem :) i oczywiście schrupanie piernika. 
Ubywające pierniki wyznaczać będą zbliżanie się Bożego Narodzenia, a ja mam nadzieję, że dzięki temu w tym roku mniej razy odpowiem na pytanie "mamo, ile jeszcze dni do wigilii" :)

Do przygotowania kalendarza potrzebne będą:

  • 24 pierniczki z dziurką
  • sznurek, nożyczki
  • biały lukier lub czekolada
Przygotowania należy rozpocząć od upieczenia pierników, np. według poniższego przepisu:

Składniki na około 80 sztuk:
- 500 g mąki pszennej + mąka do podsypywania 
- 300 g miodu
- 100 g cukru pudru
- 120 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Miód i masło podgrzać w garnuszku, przestudzić. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Ciasto schłodzić (najlepiej przez kilka godzin). Rozwałkować na grubość 2-3 mm, wyciąć różne kształty i w każdym zrobić dziurkę. Pierniki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 8 - 10 minut w temperaturze 180ºC. Skorzystałam z tego przepisu. 
Przygotować lukier (do kilku łyżek cukru pudru dodać niedużą ilość soku z cytryny) lub rozpuścić w kąpieli wodnej kawałek czekolady. Przy pomocy małego pędzelka lub np. wykałaczki, na pierniczkach narysować liczby od 1 do 24. 

Przez dziurki w pierniczkach przewlec sznurki i np. zawiesić je na długim sznurku, z którego codziennie będzie się odcinać po jednym pierniku. 


Nasz kalendarz już czeka. Żeby się nie zakurzył został umieszczony w folii. 

4 komentarze:

  1. oooo widzisz! świetny pomysł! a na pewno smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny pomysł! :) Wolałabym chrupać każdego dnia pierniczka niż czekoladkę z kalendarza adwentowego. :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały pomysł ... a jak się do pomocy weźmie dzieciaki to na pewno i dużo dla nich smaczniejszy niż czekoladka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy pomysł, tym bardziej jak możemy go przygotować razem z dziećmi :)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.