czwartek, 20 listopada 2014

Ciasteczka z m&m's

ciasteczka z kolorowymi cukierkami
Ciasteczka z m&m's wybrał Olek.
Mieliśmy ich upieczenie w planach już od dawna, ale mimo, iż cieszą oko, jakoś mnie nie zachęcały te cukierkowe barwniki :)
Tym razem dałam się namówić i jeszcze do tego skusiliśmy drugiego Olka.
Olek&Olek cookies company ruszyło znowu pełną parą.
U nas pomagała Ewa, bo kolorowe cukierki straszliwie kusiły, żeby troszkę podjeść :), ale nie tylko dlatego - ogólnie, pieczenie ciasteczek ze starszym bratem to świetna zabawa!
Ciasteczka są naprawdę bardzo smaczne. Kruche w środku, a dodatek cukierków sprawia, że są niezwykle optymistyczne w wyglądzie. My daliśmy cukierki tylko na wierzch, ale można też zwiększyć ich ilość i wmieszać do środka.
Przepis z małymi modyfikacjami z bloga Cukiernicze kreacje Charlotte.



Składniki (24 ciastka):
  • 150 g masła
  • 50 g cukru białego
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 250 g mąki
  • 1 jajko
  • cukier waniliowy (6 g) lub 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 0,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • cukierki M&M (przynajmniej po 3 na ciastko)

Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Dodać jajko (i ewentualnie ekstrakt). W osobnej misce wymieszać mąkę z solą i sodą. Nie przerywając ubijania dodawać po łyżce mąki z dodatkami. Ciasto odstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie formować kulki (Olek uformował najpierw walec i pociął go nożem na 24 kawałki). Kulki lekko spłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każde ciastko wbić przynajmniej 3 cukierki. Piec 12 minut w 180 stopniach. 



15 komentarzy:

  1. Widzę, że bez umawiania Chłopcy zrobili tak samo i cukierki dali tylko na wierzch:). Olek prosi, żeby przekazać Koledze, że piękne ciasteczka mu się upiekły:) .... a cukierasy u nas tym razem wyjątkowo nie skusiły Lili:). Dziękujemy Wam za kolejne wspaniałe ciasteczka ... i do następnego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - cóż za jednomyślność :) pozdrawiamy :)

      Usuń
  2. Ależ one są śliczne, takie kolorowe, urocze po prostu :) Żadne dziecko im się nie oprze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gin - powiem Ci, że i dorośli mieli z tym problem :)

      Usuń
  3. Dobra robota Olek! Ciasteczka wygladaja rewelacyjnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzena - dziękuję i przekaże Olkowi :)

      Usuń
  4. Aniu "Cukiernicze kreacje" :) Ślicznie im wyszły, a odrobina barwnika raz na jakiś czas nie zaszkodzi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kabamaiga - no niby wiem, ale widać kulinarne mi bliższe, że tak mi się napisało :) dzięki :) A co do barwnika, to się zgadzam :) i tak moje dzieci raczej nie często konsumują :)

      Usuń
  5. Jestem przekonany, że żaden dzieciak nie oprze się tak smakowitym ciasteczkom :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Synowie wiedzą co dobre :) Pyszne ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ty to wiesz jak mi zawrócić w głowie słodkościami

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.