czwartek, 16 października 2014

Kaszubski chleb na podmłodzie

Ten chleb upiekłam z dwóch okazji. 
Po pierwsze comiesięcznego wspólnego wypiekania blogerów, a po drugie z okazji Światowego Dnia Chleba.


World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014)

Chleb jest łatwy w przygotowaniu i nie wymaga zakwasu. Pierwszy raz piekłam chleb z mlekiem w proszku i smalcem, ale przyznaję, że efekt bardzo przyjemny. 

Składniki podmłody:
  • 250 g mąki żytniej chlebowej
  • 250 g letniej wody
  • 12 g świeżych drożdży (użyłam 4 g suchych)
Rozprowadzić drożdże w wodzie, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do fermentacji na 6-8 godzin. 

Składniki chleba (bochenek 800 g):
  • cała podmłoda
  • 250 g mąki pszennej (TYP 550)
  • 50 g letniej wody
  • 8 g soli
  • 30 g mleka w proszku
  • 15 g roztopionego i ostudzonego smalcu
  • mąka ziemniaczana do podsypywania koszyka


Wszystkie składniki (oprócz smalcu) połączyć ze sobą i wyrabiać ok. 10-12 minut. Dodać smalec i wyrabiać jeszcze 3-4 minuty. Ciasto odstawić pod przykryciem na 20-30 minut. 
Uformować bochenek i umieścić go w oprószonym mąką koszyku. Pozostawić do wyrośnięcia 1-1,5 godziny. 
Nagrzać piekarnik do 250 stopni. Piekarnik powinien być naparowany - najlepiej na dnie ustawić żaroodporne naczynie z wodą. 
Wyrośnięty chleb przełożyć na blachę, naciąć i wstawić do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 220 stopni. Piec 5 minut, a następnie wyjąć naczynie z wodą i zmniejszyć temperaturę do 200 stopni. Piec chleb jeszcze około 30 minut. 
Upieczony chleb studzić na kratce. 




34 komentarze:

  1. Aniu,śliczny!
    I Twoje zdjęcia z Dziećmi zawsze mnie wzruszają...
    Dobrego chleba dla Ciebie i Bliskich.

    OdpowiedzUsuń
  2. Amber - dziękuję. Jakoś tak nie mogę się powstrzymać jak widzę kromkę świeżego chleba porywaną prosto z "planu zdjęciowego" :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu Twojemu też nic nie brakuje:) Urokliwy bardzo ... i widzę, że miękkisz mamy taki sam:) ... tylko mi nie udało się uchwycić jedzącej Lilki ... bo zanim matka aparat znalazła to juz po piętce było:) .... Buziaki dla Waszej Piątki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - faktycznie, w przekroju podobne:) U mnie trzeba było Hanie ścigać, bo umykała z tym chlebem. Zresztą Ewę też udało mi się uchwycić, ale mam tylko nieco rozmazane zdjęcie podkradającej kromkę łapki:)

      Usuń
  4. Pięknie upieczony! Dziękuję za wspólne październikowe chwile! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ wyrósł! A jak smakuje, czego dowodem , to wzruszające zdjęcie.
    Boże, oby wszystkie dzieci świata mogły codziennie zjeść kromkę chleba...
    Wspólny czas przy pieczeniu jest też bezcenny.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakowe kubki - a wiesz, że zawsze myślę o ludziach, którzy nie mają na chleb, kiedy go piekę? To jest taka magia pieczenia, ono wzrusza...

      Usuń
  6. Kolejne zdjęcie coraz piękniejsze, zwłaszcza to ostatnie jest nie do podrobienia:-) I malutka wie co dobre:-) Dziękuję za kolejny raz:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaki puszysty bochen! :)
    Lubię jak dodajesz zdjęcia córci :)
    Dziękuję za wspólny czas :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. W takim razie może wprowadzę stały element z "małą konsumentką" :)

      Usuń
  8. Ale puszysty Ci wyrósł! Dziękuję za wspólne pieczenie w wyjątkowej Październikowej Piekarni

    OdpowiedzUsuń
  9. Aciri-chleb wyszedł Ci wspaniale :) pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wspólny chlebowy czas :) M.

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję za wspólne pieczenie, "smaczne" zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ Ci pięknie wyrósł chlebek. Najlepszą wizytówką tego chleba jest ciepłe , przyjazne zdjęcie Twojej córeczki z pajdką w buzi. Bardzo dziękuję za wspólne pieczenie.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co mi w duszy gra - zgadza się, to najlepsza wizytówka:)

      Usuń
  12. Pysznie wyglada...dzięki za wspólne pieczenie..[ nie ma mnie na liście,,a piekłam również]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożena - to trzeba Cię zaraz koniecznie dopisać, ja również dziękuję.

      Usuń
  13. Chyba komuś posmakowało :) Cudowny Aniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kabamaiga - wmłóciła od razu piętkę/przylepkę i jeszcze kromkę:)

      Usuń
  14. Cudowny! Śliczna córeczka!
    Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Chlebek sliczny, a dziewczynka urocza :)
    Bardzo tu u Ciebie miło.

    OdpowiedzUsuń
  16. Chlebek idealny :)! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Aniu, chlebek piękny i widać, że bardzo smakował :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wspaniały chlebek :) Dziękuję za kolejne wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.