20:00

Kaszubski chleb na podmłodzie

Ten chleb upiekłam z dwóch okazji. 
Po pierwsze comiesięcznego wspólnego wypiekania blogerów, a po drugie z okazji Światowego Dnia Chleba.


World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014)

Chleb jest łatwy w przygotowaniu i nie wymaga zakwasu. Pierwszy raz piekłam chleb z mlekiem w proszku i smalcem, ale przyznaję, że efekt bardzo przyjemny. 

Składniki podmłody:
  • 250 g mąki żytniej chlebowej
  • 250 g letniej wody
  • 12 g świeżych drożdży (użyłam 4 g suchych)
Rozprowadzić drożdże w wodzie, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do fermentacji na 6-8 godzin. 

Składniki chleba (bochenek 800 g):
  • cała podmłoda
  • 250 g mąki pszennej (TYP 550)
  • 50 g letniej wody
  • 8 g soli
  • 30 g mleka w proszku
  • 15 g roztopionego i ostudzonego smalcu
  • mąka ziemniaczana do podsypywania koszyka


Wszystkie składniki (oprócz smalcu) połączyć ze sobą i wyrabiać ok. 10-12 minut. Dodać smalec i wyrabiać jeszcze 3-4 minuty. Ciasto odstawić pod przykryciem na 20-30 minut. 
Uformować bochenek i umieścić go w oprószonym mąką koszyku. Pozostawić do wyrośnięcia 1-1,5 godziny. 
Nagrzać piekarnik do 250 stopni. Piekarnik powinien być naparowany - najlepiej na dnie ustawić żaroodporne naczynie z wodą. 
Wyrośnięty chleb przełożyć na blachę, naciąć i wstawić do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 220 stopni. Piec 5 minut, a następnie wyjąć naczynie z wodą i zmniejszyć temperaturę do 200 stopni. Piec chleb jeszcze około 30 minut. 
Upieczony chleb studzić na kratce. 




34 komentarze:

  1. Aniu,śliczny!
    I Twoje zdjęcia z Dziećmi zawsze mnie wzruszają...
    Dobrego chleba dla Ciebie i Bliskich.

    OdpowiedzUsuń
  2. Amber - dziękuję. Jakoś tak nie mogę się powstrzymać jak widzę kromkę świeżego chleba porywaną prosto z "planu zdjęciowego" :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu Twojemu też nic nie brakuje:) Urokliwy bardzo ... i widzę, że miękkisz mamy taki sam:) ... tylko mi nie udało się uchwycić jedzącej Lilki ... bo zanim matka aparat znalazła to juz po piętce było:) .... Buziaki dla Waszej Piątki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - faktycznie, w przekroju podobne:) U mnie trzeba było Hanie ścigać, bo umykała z tym chlebem. Zresztą Ewę też udało mi się uchwycić, ale mam tylko nieco rozmazane zdjęcie podkradającej kromkę łapki:)

      Usuń
  4. Pięknie upieczony! Dziękuję za wspólne październikowe chwile! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ wyrósł! A jak smakuje, czego dowodem , to wzruszające zdjęcie.
    Boże, oby wszystkie dzieci świata mogły codziennie zjeść kromkę chleba...
    Wspólny czas przy pieczeniu jest też bezcenny.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakowe kubki - a wiesz, że zawsze myślę o ludziach, którzy nie mają na chleb, kiedy go piekę? To jest taka magia pieczenia, ono wzrusza...

      Usuń
  6. Kolejne zdjęcie coraz piękniejsze, zwłaszcza to ostatnie jest nie do podrobienia:-) I malutka wie co dobre:-) Dziękuję za kolejny raz:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaki puszysty bochen! :)
    Lubię jak dodajesz zdjęcia córci :)
    Dziękuję za wspólny czas :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. W takim razie może wprowadzę stały element z "małą konsumentką" :)

      Usuń
  8. Ale puszysty Ci wyrósł! Dziękuję za wspólne pieczenie w wyjątkowej Październikowej Piekarni

    OdpowiedzUsuń
  9. Aciri-chleb wyszedł Ci wspaniale :) pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wspólny chlebowy czas :) M.

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję za wspólne pieczenie, "smaczne" zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ Ci pięknie wyrósł chlebek. Najlepszą wizytówką tego chleba jest ciepłe , przyjazne zdjęcie Twojej córeczki z pajdką w buzi. Bardzo dziękuję za wspólne pieczenie.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co mi w duszy gra - zgadza się, to najlepsza wizytówka:)

      Usuń
  12. Pysznie wyglada...dzięki za wspólne pieczenie..[ nie ma mnie na liście,,a piekłam również]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożena - to trzeba Cię zaraz koniecznie dopisać, ja również dziękuję.

      Usuń
  13. Chyba komuś posmakowało :) Cudowny Aniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kabamaiga - wmłóciła od razu piętkę/przylepkę i jeszcze kromkę:)

      Usuń
  14. Cudowny! Śliczna córeczka!
    Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Chlebek sliczny, a dziewczynka urocza :)
    Bardzo tu u Ciebie miło.

    OdpowiedzUsuń
  16. Chlebek idealny :)! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Aniu, chlebek piękny i widać, że bardzo smakował :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wspaniały chlebek :) Dziękuję za kolejne wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń