07:53

Karpatka (film)

Bajeczne smaki kuszą dzisiaj ciastem sentymentalnym. 
Wbrew pozorom mało słodkim, ale za to niesamowicie przepysznym. 
Upieczenie ciasta karpatkowego niektórych przeraża, ale sami zobaczcie na filmie, że to naprawdę nic strasznego. Tylko pamiętajcie o dobrym rozgrzaniu piekarnika.

Składniki ciasta (blaszka 33 cm x 23 cm):

  • 100 g masła
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki
  • 5 jajek
  •  masło i odrobina kaszy manny do wysypania blaszki
Masło zagotować z wodą. Wsypać mąkę i mieszać aż ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka i nie będzie miało żadnych grudek. Zdjąć z ognia i ostudzić. 
Ostudzone ciasto zmiksować z jajkami (każde kolejne jajko wbijać po wymieszaniu poprzedniego). 
Na blaszkę wysmarowaną masłem i wysypaną kaszą manną wyłożyć połowę ciasta i rozsmarować je dokładnie. Piec w 200 stopniach 25 minut. Czynność powtórzyć z drugą częścią ciasta. 

Krem budyniowy:
  • 500 ml +1/3 szklanki mleka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 16 g cukru waniliowego
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • 200 g masła (temp. pokojowa)
Mąki wymieszać dokładnie z 1/3 szklanki mleka. Zagotować pozostałe mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlać mieszaninę mleka z mąką i zagotować cały czas mieszając. Budyń ostudzić. Przy pomocy miksera utrzeć masło na puszystą masę i dalej miksując dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu. Masą przełożyć ciasto i wstawić je do lodówki (najlepiej na kilka godzin). Podawać oprószone cukrem pudrem. 



4 komentarze:

  1. Karpatka to zdecydowanie moje ulubione ciacho. Mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wieki nie jadłam karpatki, trzeba nadrobić w końcu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam i w końcu uda mi się ją upiec:)

    OdpowiedzUsuń