Dynia w wersji budyniowej bardzo mi się spodobała. A jeszcze bardziej połączenie dyni z wanilią.
Dzieci podeszły do tego budyniu dość podejrzliwie, ale ostatecznie zjadły,muszę przyznać, że bez większego entuzjazmu :)
Dorosłym za to bardzo smakował.
Po inne dyniowe przepisy zapraszam (tutaj).
Składniki:
Dzieci podeszły do tego budyniu dość podejrzliwie, ale ostatecznie zjadły,muszę przyznać, że bez większego entuzjazmu :)
Dorosłym za to bardzo smakował.
Po inne dyniowe przepisy zapraszam (tutaj).
Składniki:
- 1 kg dyni (przed obraniem)
- 500 ml mleka + 1/2 szklanki
- laska wanilii
- 3 łyżki cukru
- 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Dynię obrać i pokroić w kostkę. Zalać mlekiem (500 ml), dodać cukier i wanilię (laskę przeciąć na pół i nożem wydrążyć ziarenka). Gotować, aż dynia zmięknie (około 20 minut). Zdjąć z ognia, całość zmiksować i gotować dalej.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 1/2 szklanki mleka i wlać do gotującego się musu dyniowego. Cały czas mieszając gotować jeszcze 2 minuty. Zdjąć z ognia i rozlać do pucharków lub miseczek.
Przepis dołączam do Festiwalu Dyni:
Jako, że teraz dynia króluje w mojej kuchni, to dyniowy budyń muszę spróbować- tym bardziej, że nie jadłam... Ciekawy pomysł! :)
OdpowiedzUsuńKraina miodem płynąca - dziękuję i polecam :)
UsuńAniu,super!
OdpowiedzUsuńJa też mam na dyniowy budyń ochotę.
Widziałam gdzieś przepis.
Amber - to koniecznie trzeba zrobić:)
UsuńOooo i to właśnie podoba mi się:)
OdpowiedzUsuńPucinka 21 - to bardzo mnie to cieszy :)
UsuńFajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńWedelka - dziękuję:)
UsuńWitam, przepis przedni ale czy i czym można zastąpić mleko krowie, aby podać to niespełna rocznemu dziecku? :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Jeżeli spożywa modyfikowane to na tym mleku też pewnie można ugotować budyń (można wcześniej upiec dynię i ją zmiksować, żeby uniknąć długiego gotowania w mleku, potem wymieszać z mlekiem i ewentualnie wanilią - cukier oczywiście już wtedy pomijamy. Na koniec tak jak w powyższym przepisie dodać mąkę ziemniaczaną)
UsuńJeżeli jest tylko na mleku mamy, to można spróbować na jakimś roślinnym - dobrze oczywiście, jeśli już wcześniej takie spożywało.
Ja bym jadła, aż by mi się uszy trzęsły! :)
OdpowiedzUsuńRedHead - :D
Usuńuwielbiam dynię, zatem to coś zdecydowanie dla mnie :)
OdpowiedzUsuńMagdalena - myślę, ze ten budyń to i nawet przeciwników dyni jest wstanie przekonać:)
UsuńBardzo ciekawy pomysl! :) Jeszcze o takowym budyniu nie slyszalam :)
OdpowiedzUsuńMarzena - okazuje się, że budyń można robić z przeróżnych rzeczy :)
UsuńMi by smakował, bo uwielbiam i dynię i budynie :)
OdpowiedzUsuńGin - :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis. Budyń smaczny. Polecam
OdpowiedzUsuń