wtorek, 21 października 2014

Budyń z dyni

Dynia w wersji budyniowej bardzo mi się spodobała. A jeszcze bardziej połączenie dyni z wanilią. 
Dzieci podeszły do tego budyniu dość podejrzliwie, ale ostatecznie zjadły,muszę przyznać, że bez większego entuzjazmu :) 
Dorosłym za to bardzo smakował. 
Po inne dyniowe przepisy zapraszam (tutaj). 

Składniki:
  • 1 kg dyni (przed obraniem)
  • 500 ml mleka + 1/2 szklanki
  • laska wanilii
  • 3 łyżki cukru
  • 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Dynię obrać  i pokroić w kostkę. Zalać mlekiem (500 ml), dodać cukier i wanilię (laskę przeciąć na pół i nożem wydrążyć ziarenka). Gotować, aż dynia zmięknie (około 20 minut). Zdjąć z ognia, całość zmiksować i gotować dalej.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 1/2 szklanki mleka i wlać do gotującego się musu dyniowego. Cały czas mieszając gotować jeszcze 2 minuty. Zdjąć z ognia i rozlać do pucharków lub miseczek. 

Przepis dołączam do Festiwalu Dyni:



19 komentarzy:

  1. Jako, że teraz dynia króluje w mojej kuchni, to dyniowy budyń muszę spróbować- tym bardziej, że nie jadłam... Ciekawy pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kraina miodem płynąca - dziękuję i polecam :)

      Usuń
  2. Aniu,super!
    Ja też mam na dyniowy budyń ochotę.
    Widziałam gdzieś przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber - to koniecznie trzeba zrobić:)

      Usuń
  3. Oooo i to właśnie podoba mi się:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pucinka 21 - to bardzo mnie to cieszy :)

      Usuń
  4. Witam, przepis przedni ale czy i czym można zastąpić mleko krowie, aby podać to niespełna rocznemu dziecku? :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli spożywa modyfikowane to na tym mleku też pewnie można ugotować budyń (można wcześniej upiec dynię i ją zmiksować, żeby uniknąć długiego gotowania w mleku, potem wymieszać z mlekiem i ewentualnie wanilią - cukier oczywiście już wtedy pomijamy. Na koniec tak jak w powyższym przepisie dodać mąkę ziemniaczaną)
      Jeżeli jest tylko na mleku mamy, to można spróbować na jakimś roślinnym - dobrze oczywiście, jeśli już wcześniej takie spożywało.

      Usuń
  5. Ja bym jadła, aż by mi się uszy trzęsły! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam dynię, zatem to coś zdecydowanie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magdalena - myślę, ze ten budyń to i nawet przeciwników dyni jest wstanie przekonać:)

      Usuń
  7. Bardzo ciekawy pomysl! :) Jeszcze o takowym budyniu nie slyszalam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzena - okazuje się, że budyń można robić z przeróżnych rzeczy :)

      Usuń
  8. Mi by smakował, bo uwielbiam i dynię i budynie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo dobry przepis. Budyń smaczny. Polecam

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.