To nasz ulubiony dżem.
Nasz, czyli mój i męża. Dzieci nie sięgają po niego zbyt często, choć czasem się zdarzy - zwłaszcza do naleśników.
Przy zachowaniu podanych niżej proporcji otrzymacie dżem wyraźnie pomarańczowy i lekko gorzkawy. Jeżeli obawiacie się tej delikatnej goryczki, to przy krojeniu pomarańczy, usuńcie białe błonki ze środka (ja daję pomarańcze w całości (odrzucam tylko pestki).
Składniki:
Nasz, czyli mój i męża. Dzieci nie sięgają po niego zbyt często, choć czasem się zdarzy - zwłaszcza do naleśników.
Przy zachowaniu podanych niżej proporcji otrzymacie dżem wyraźnie pomarańczowy i lekko gorzkawy. Jeżeli obawiacie się tej delikatnej goryczki, to przy krojeniu pomarańczy, usuńcie białe błonki ze środka (ja daję pomarańcze w całości (odrzucam tylko pestki).
Składniki:
- 4 kg dyni (przed obraniem)
- 5 pomarańczy (najlepiej słodkich i bezpestkowych)
- 1/2 kg cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Dynię obrać i pokroić w kostkę (u mnie taka około 1 cm). Wsypać do dużego garnka, zasypać cukrem i odstawić na kilka godzin. Pomarańcze dokładnie wyszorować i pokroić w drobną kostkę (usunąć w miarę możliwości jak największą ilość albedo (białych części). Dodać do dyni i smażyć przez kilka godzin (u mnie 4) na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia dodać cynamon (ilość w zależności od preferencji można zmienić). Gotowy dżem przełożyć do czystych słoików, zakręcić i poddać pasteryzacji (jeżeli nie zamierzacie spożyć dżemów w ekspresowym tempie :)). Można zagotować je w wysokim garnku (na małym gazie ok. 20 minut).
Aniu rozumiem, że pomarańcze w całości kroimy, ze skórką i albedo? Świetny kolor ma ten dżemik:) buziaki
OdpowiedzUsuńAniu tak to jest jak się ze zrozumieniem czyta:) .... buziaki
OdpowiedzUsuńJola - tak, w całości:)
UsuńMogę zabrać Ci sloiczek? Wygląda bosko :)
OdpowiedzUsuńRedHead - bierz póki są:) Znikają szybko :)
Usuńdomowy dżem najlepszy!
OdpowiedzUsuńu mnie także dżem z dyni jeden z ulubionych :)))
OdpowiedzUsuń