19:30

Kawa z syropem dyniowo-korzennym


Kiedy zobaczyłam ten syrop u Karoliny od razu wiedziałam, że go zrobię. 
Kawa z syropem smakuje delikatnie korzennie, przyjemnie słodkawo. Dla mnie ten duet tworzy ciekawy kawowy deser. 
Oryginał przepisu pochodzi z bloga Cioccolato Gatto.

Składniki syropu:

  • 125 ml wody
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 75 g puree z dyni
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Powyższe składniki gotować na małym ogniu przez 20-30 minut. Mieszać od czasu do czasu kontrolując gęstość syropu. Gotowy syrop przelać do słoiczka lub butelki. Przechowywać w lodówce do 7 dni. 




Kawa z syropem dyniowo-korzennym:
  • 100 ml kawy
  • 1-2 łyżeczki syropu
  • mleko (w dowolnej ilości)
Zaparzyć kawę i wymieszać z 1 lub 2 łyżeczkami syropu dyniowo-korzennego. Mleko spienić i wlać do szklanki. Do mleka wlać cienkim strumieniem kawę z syropem.

Wpis dodaję do Festiwalu Dyni 2014



14 komentarzy:

  1. Nie jestem wielką miłośniczką kawy,ale taką wypiłabym z wielką chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lena - ja też nie jestem, ale taka kawa wyjątkowo mi smakuje.

      Usuń
  2. w ten weekend myślałyśmy o tym samym !!! ja piłam (15,90 pln), a Ty zrobiłaś !!!!! I na pewno w mojej nic poza cukrem tam nie było !!!! a tu proszę, imbir, gałka i cynamon !!!! Chyba sobie sama zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwona - czyli za mniej niż jedną kawę masz słoiczek pysznego, gęstego syropu :D Smak pewnie bez porównania :)

      Usuń
  3. Brzmi super :) Ja jestem milosnikiem kawy, ostatnio w Starbucks mamy pumpkin spice latte - taki sezonowy dodatek do regularnego menu. Musze przyznac ze pyszna! Twoj syrop tez chyba by mi posmakowal! W dodatku wiadomo co pije jak sobie taki zrobie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzena - nie pozostaje Ci nic innego jak zrobienie syropu :)

      Usuń
  4. Mmm, całą jesień taką piję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Toście się z Jolą zgadały. Najpierw razem ten syrop, teraz ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kabamaiga - syrop jest dziełem przypadku :), ale bardzo pasuje do ciasteczek :)

      Usuń
  6. Przepis baaaardzo mnie zaciekawił:)) Na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z miłości do słodkości - miałam tak samo, jak go zobaczyłam :D

      Usuń
  7. Że tak powiem dla mnie pyszotka :D

    OdpowiedzUsuń