18:51

Babka czekoladowa


Dla tych, którzy gustują w ciastach czekoladowych, a jednocześnie są wielbicielami babek. 
Ciasto wychodzi przyjemnie puszyste. W sam raz wilgotne i obłędnie czekoladowe za sprawą polewy. Moją babkę posypałam dodatkowo orzeszkami, ale można też lekko oprószyć wiórkami kokosowymi. 

Składniki (tortownica 26 cm, z kominkiem):

  • 150 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • polewa: 100 g czekolady gorzkiej + 2 łyżki masła
  • 3 łyżki siekanych orzeszków
  • masło do wysmarowania formy
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę (przy pomocy miksera). Kiedy masa będzie dobrze utarta dodać jajka (wrzucać po jednym), a następnie wlać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę (miskę z czekoladą ustawić na garnku z parującą wodą). Wyłączyć mikser i przy pomocy łyżki wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem. Piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem). Po upieczeniu babkę pozostawić przez kilka minut w formie, a następnie studzić na kratce. Ostudzoną babkę polać polewą (czekoladę z dodatkiem masła rozpuścić w kąpieli wodnej) i posypać siekanymi orzeszkami. 


5 komentarzy: