07:29

Babeczki dyniowe z mandarynką

Babeczki dyniowe
Wilgotne babeczki z dynią, orzeźwioną nutą mandarynki. Do ich wykonania użyłam dyni muszkatołowej (bardzo soczystej), ale z powodzeniem możecie użyć innego gatunku.

Składniki (na 12 sztuk):

  • 1 szklanka dyni startej na drobnych oczkach  (świeżej)
  • 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 średniej wielkości mandarynka
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
Mandarynkę dokładnie umyć i otrzeć ze skórki (na drobnych oczkach. Wycisnąć sok. Wszystkie składniki wymieszać przy pomocy łyżki i przełożyć do formy wyłożonej papilotkami. Piec w 180 stopniach około 30 minut. 

Przepis na babeczki dodaję do akcji:  

7 komentarzy:

  1. Jakie apetycznie wyrośnięte! :) Uwielbiam dynię i mandarynki, a obie te rzeczy kojarzą mi się bardzo przyjemnie z ciepłą jesienią i przygotowaniami do świąt (nawet tych Bożonarodzeniowych).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Whiness - dynia to może nie, ale mandarynki też mi się ze świętami kojarzą:)

      Usuń
  2. Z mandarynką musiały być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. fajne połączenie dynia i mandarynka, na pewno smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Swiezy, melonowy wrecz aromat dyni muszkatolowej swietnie pasuje do takich cytrusowych polaczen smakowych, prawda? :)

    Pozdrawiam serdecznie i dziekuje za udzial w tegorocznym Festiwalu!
    I oczywiscie zapraszam ponownie za rok ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bea - zgadza się, dynię muszkatołową mogę zajadać na surowo, taka jest wspaniale soczysta. Dziękuję za zaproszenie i oczywiście skorzystam:)

      Usuń
  5. marzy mi ise dynia muszkatołowa, niestety u mnie nie do dostania:( ..... fantastyczne te babeczki:) Częstuję się jedną:)

    OdpowiedzUsuń