poniedziałek, 15 września 2014

Tort kotek. Tort śmietanowo-brzoskwiniowy

tort w kształcie kotka

Troszkę miałam mieszane uczucia czy pokazywać ten tort, bo nie wyszedł tak jak chciałam. 
Mam dla Was jedną radę - skorzystajcie z przepisu, ale nie róbcie go tak jak ja - 13-tego i wtedy będzie dobrze. 
W każdym razie ja robiłam właśnie w ten dzień, bo chciałam żeby był jak najświeższy, ale za rok przygotuję tort jednak 12-go wieczorem :) A niby przesądna nie jestem... 
W każdym razie 13-ty września i tak jest dla nas dniem szczęśliwym, bo jest to data urodzin Hani (w tym roku skończyła 2 latka). 
A tort kotek był przede wszystkim smaczny i na pominięcie nie zasługuje, choć może nie jest bardzo dopracowany. W każdym razie nikt z gości nie miał wątpliwości, że właśnie kota przedstawia :)

Składniki biszkoptu (tortownica 26 cm):

  • 7 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
Po szczegółową instrukcję jak upiec biszkopt odsyłam Was do wcześniejszego wpisu (klik)
Ostudzony biszkopt przekroić na trzy blaty (mój był lekko wypukły i najpierw ścięłam wierzchnią warstwę i te ścinki posłużyły mi do zrobienia uszu kota, jeżeli takich nie będziecie mieć to można upiec kilka małych biszkoptów lub po prostu użyć kupnych. 

Do przełożenia tortu:
  • puszka brzoskwiń (400 g owoców)
  • 400 g śmietany 30 %
  •  ok. 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
Żelatynę rozpuścić w ok. 1/5 szklanki wrzątku. Dokładnie wymieszać, żeby nie było żadnych grudek. 
Brzoskwinie odsączyć (sok pozostawić do nasączenia tortu) i pokroić na małe kawałki. 
Śmietanę ubić na sztywno dodając na końcu cukier puder  (ilość cukru można zwiększyć według uznania, ale mi zależało na tym, żeby tort nie był mocno słodki). Do ubitej śmietany dodać ostudzoną żelatynę. Jeżeli masa nie jest wystarczająco gęsta włożyć ją na chwilę do lodówki)

Formować tort składając: blat biszkoptu, nasączony sokiem z brzoskwiń, pół masy śmietanowej (masę dzielimy na pół, ale wcześniej odkładamy trochę na doklejenie uszu), połowa brzoskwiń, kolejny nasączony blat i ponownie masa i brzoskwinie. Ostatni blat również nasączyć.  Dokleić uszy kota - użyłam w tym celu sześciu trójkątów, po trzy na każde ucho i przełożyłam je samą masą. Tort ułożyć na tacy - musi mieć większą średnicę niż 26 cm żeby uszy nie zwisały :) Najlepsza będzie duża prostokątna. 

Do ozdobienia tortu:
  • 300 g śmietany 30 %
  • 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru)
  • barwniki spożywcze i/lub kakao
  • 3 rurki (mogą być też paluszki)
  • 100 g czekolady (u mnie mleczna
Przygotować masę śmietanową tak jak powyżej (ubić śmietanę z cukrem pudrem i dodać żelatynę). Masę w zależności od potrzeby podzielić na kilka części (jeżeli chcemy ją farbować - ja użyłam 2 kropli brzoskwiniowego barwnika w żelu oraz 1 kroplę zielonego na oczy, wąsy, nos, brwi zabarwiłam 1/2 łyżeczki kakao). 
Cały kształt tortu wysmarować masą (najlepiej przy pomocy silikonowej łopatki). Brzegi obsypać startą czekoladą. Z kolorowej śmietany wykonać szczegóły, a z rurek wąsy. Przechowywać w lodówce. 

tort śmietanowo-brzoskwiniowy




6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Agnieszka - dziękuję:) To budujące :)

      Usuń
  2. Najważniejsze, że domowy a nie jakieś "cudo" z cukierni z nie wiadomo czym w środku! Śliczny!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beata - takich cukierniowych nie ma już u nas od dawna. Dziękuję.

      Usuń
  3. Ale o co chodzi z tym niedopracowaniem? Przeciez tort jak marzenie! :) I od razu widac ze to kot! :) Piekny Aniu! :))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzena - teraz też już mniej krytycznie na niego patrzę po tylu miłych słowach, ale w zamyśle miałam coś nieco innego :)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.