Wafle z masą z mleka w proszku to takie sentymentalne domowe słodkości. O niebo lepsze od wafelków sklepowych.
Dobrze się przechowują (w lodówce), więc nie trzeba ich szybko zjadać i można się delektować ich smakiem przez ... kilka dni (ale z reguły znikają szybciej niż się zakłada).
Składniki:
- opakowanie wafli (duże)
- 2 szklanki mleka w proszku (pełnego, "niebieskiego")
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru (polecam użyć trzcinowego)
- 1/3 szklanki mleka (lub wody)
Mleko podgrzewać z cukrem i masłem, co jakiś czas mieszając (masa nie musi się gotować, tylko do rozpuszczenia się składników). Ostudzić i dodać mleko w proszku.
Powstałą masę ostudzić i przekładać nią wafle.
Przełożone wafle najlepiej nakryć folią i docisnąć np. ciężką deską do krojenia lub blaszką. Odczekać aż zastygną i pokroić na kawałki.
Kochana takie wafle u nas nigdy nie leżą długo ... ba rzekłabym, że za szybko znikają:) buziaki
OdpowiedzUsuńSmak dzieciństwa, pyszotka :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńWitam :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie o to mleko w proszku."2 szklanki mleka w proszku (pełnego, "niebieskiego")" czyli jakiego bo się nie mam pojęcia o mlekach w proszku ;) chodzi o np. bebiko, itp.? jaki Pani używa, jak się nazywa :) z góry dziękuje i pozdrawiam Edzia
Edzia - chodzi o mleko pełne (jest z różnych firm). Wrzuć proszę w swoją przeglądarkę hasło "mleko pełne niebieskie" i od razu wyświetli się o co chodzi :), jest to mleko, które nie jest przeznaczone dla dzieci poniżej 1-go roku życia.
UsuńFaktycznie to szybko znikające wafle:) Wszystkim smakowały . Sylwia.
OdpowiedzUsuńSylwia - jesteś niesamowita! Kolejny wypróbowany przepis :) Cieszę się, że tak szybko znikały:)
UsuńAniu pyszne są te wafelki ... znikają w oka mgnieniu. Przemcio powiedział, ze to takie prawdziwe wafle z dzieciństwa:).. Dziękuję za przepis:) Buziaki
OdpowiedzUsuńJola - niezmiernie się cieszę, że zwłaszcza mężowi podeszły do gustu :)
UsuńChcę zapytać,czy mleko odtłuszczone może być?
OdpowiedzUsuńJeśli to mleko takie jak "niebieskie", tylko z obniżoną zawartością tłuszczu, to tak.
Usuń