07:58

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką


Nie ma to jak kawałek klasycznego ciasta drożdżowego ze śliwkami. Tym razem upiekłam go z dużo większą ilością śliwek niż zazwyczaj, a do kruszonki dodałam cynamon. Nadało to ciastu bardziej jesiennego klimatu. 
Na nadchodzące zimowe wieczory, do kubka ciepłego mleka lub aromatycznej herbaty, będzie idealne. 

Składniki (blacha 33 cm x 25 cm):
  • 4 szklanki mąki pszennej (szklanka 250 ml)
  • 1 i 1/2 szklanki letniego mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła
  • kruszonka: 1/2 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki, 100 g masła, 1 łyżeczka cynamonu
  • śliwki (ok. 700 g)
Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i 1/2 szklanki letniego mleka (może być lekko ciepłe) i odczekać aż zaczną pracować, a następnie wymieszać z mąką, pozostałym cukrem i mlekiem, żółtkami i masłem. Ciasto można wyrobić ręcznie lub mikserem ze spiralnymi końcówkami. 
Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce żeby wyrosło (mniej więcej podwajając swoją objętość). 
Śliwki umyć, i pokroić na połówki lub ćwiartki, w zależności jak dużych śliwek się używa. 
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię - najlepiej zwilżyć ręce oliwą lub po prostu wodą. Ułożyć śliwki (gęsto, rzędami - tak, aby śliwki z kolejnego rzędu zachodziły na rząd poprzedni - patrz zdjęcie)
Po wierzchu posypać kruszonką - podane składniki należy rozgniatać palcami, aż do uzyskania kruszonki. Ciasto odstawić na 15 minut i po tym czasie wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 50 minut. 

Po inne przepisy ze śliwkami zapraszam tutaj


5 komentarzy: