Nie ma to jak kawałek klasycznego ciasta drożdżowego ze śliwkami. Tym razem upiekłam go z dużo większą ilością śliwek niż zazwyczaj, a do kruszonki dodałam cynamon. Nadało to ciastu bardziej jesiennego klimatu.
Na nadchodzące zimowe wieczory, do kubka ciepłego mleka lub aromatycznej herbaty, będzie idealne.
Składniki (blacha 33 cm x 25 cm):
- 4 szklanki mąki pszennej (szklanka 250 ml)
- 1 i 1/2 szklanki letniego mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- 4 żółtka
- 100 g roztopionego i ostudzonego masła
- kruszonka: 1/2 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki, 100 g masła, 1 łyżeczka cynamonu
- śliwki (ok. 700 g)
Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i 1/2 szklanki letniego mleka (może być lekko ciepłe) i odczekać aż zaczną pracować, a następnie wymieszać z mąką, pozostałym cukrem i mlekiem, żółtkami i masłem. Ciasto można wyrobić ręcznie lub mikserem ze spiralnymi końcówkami.
Śliwki umyć, i pokroić na połówki lub ćwiartki, w zależności jak dużych śliwek się używa.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię - najlepiej zwilżyć ręce oliwą lub po prostu wodą. Ułożyć śliwki (gęsto, rzędami - tak, aby śliwki z kolejnego rzędu zachodziły na rząd poprzedni - patrz zdjęcie)
Po wierzchu posypać kruszonką - podane składniki należy rozgniatać palcami, aż do uzyskania kruszonki. Ciasto odstawić na 15 minut i po tym czasie wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 50 minut.
Po inne przepisy ze śliwkami zapraszam tutaj.
Po inne przepisy ze śliwkami zapraszam tutaj.
Wyglada super po prostu! :)
OdpowiedzUsuńnie ma nic lepszego niż ciasto drożdżowe z owocami:)
OdpowiedzUsuńTakie ciasto zjadłabym w każdej ilości :)
OdpowiedzUsuńSuper! Ciasta drożdżowe z owocami to najlepsza sprawa :)
OdpowiedzUsuńBędę piekła w tygodniu:)
OdpowiedzUsuń