09:50

Babeczki z jablkami


Proste babeczki na oleju, z dużym kawałkiem jabłka, przez co mamy poczucie, że są bardzo wilgotne. Do ciasta dodałam odrobinę cynamonu i tym sposobem powstały babeczki o smaku szarlotki. 
Na jesienny piknik lub na drugie śniadanie są idealne. 

Składniki (porcja na 12 sztuk):

  • 2 jabłka (najlepiej słodko-kwaśne)
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
Jabłka obrać i pokroić w ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę przekroić w poprzek i gęsto ponacinać (nie nacinać do końca)
Pozostałe składniki wymieszać ze sobą łyżką lub bardzo krótko mikserem. Ciasto w równych porcjach przełożyć do formy wyłożonej papilotkami. W środek każdej babeczki włożyć kawałek jabłka (lekko go wcisnąć w ciasto). Piec 25-30 minut w 180 stopniach. 

babeczki na oleju

Inne moje przepisy z jabłkami znajdziesz tutaj



5 komentarzy:

  1. ale ładnie wyglądają! mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyglądają! Pomysłowo przemycone babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyyycha właśnie, następny przepis Wasz wypróbowany. Druga foremka, właśnie się piecze. A pierwsza schowana, żeby łakomczuchy, od razu nie opylili. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakują i zachęcam do korzystania z innych przepisów :)

      Usuń