Proste babeczki na oleju, z dużym kawałkiem jabłka, przez co mamy poczucie, że są bardzo wilgotne. Do ciasta dodałam odrobinę cynamonu i tym sposobem powstały babeczki o smaku szarlotki.
Na jesienny piknik lub na drugie śniadanie są idealne.
Składniki (porcja na 12 sztuk):
- 2 jabłka (najlepiej słodko-kwaśne)
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki oleju
- 1/3 szklanki cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
Jabłka obrać i pokroić w ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę przekroić w poprzek i gęsto ponacinać (nie nacinać do końca)
Pozostałe składniki wymieszać ze sobą łyżką lub bardzo krótko mikserem. Ciasto w równych porcjach przełożyć do formy wyłożonej papilotkami. W środek każdej babeczki włożyć kawałek jabłka (lekko go wcisnąć w ciasto). Piec 25-30 minut w 180 stopniach.
Inne moje przepisy z jabłkami znajdziesz tutaj.
Obłęd :)
OdpowiedzUsuńale ładnie wyglądają! mniam :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają! Pomysłowo przemycone babeczki :)
OdpowiedzUsuńPyyycha właśnie, następny przepis Wasz wypróbowany. Druga foremka, właśnie się piecze. A pierwsza schowana, żeby łakomczuchy, od razu nie opylili. :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakują i zachęcam do korzystania z innych przepisów :)
Usuń