piątek, 26 września 2014

Drożdżówki z jabłkami

zwijane drożdżówki z jabłkami

Drożdżówki z jabłkami i cynamonem. Najlepszą reklamą byłby filmik z konsumowania ich przez moje dzieci. Filmiku nie posiadam, ale wyglądało to mniej więcej tak, jakbym je dwa dni głodziła. A tym czasem były po obiedzie. 
Po prostu te drożdżówki tak pachną, że nie idzie wytrzymać
i zajada się takie ledwo przestudzone. 

Kto nie wierzy, niech upiecze i koniecznie spróbuje długo wytrzymać :)

Składniki (18 sztuk):

  • 3 i 1/2 szklanki mąki (szklanka 250 ml, użyłam maki tortowej)
  • 1 jajko
  • 7 g suchych drożdży (lub 25 g świeżych)
  • niepełna szklanka lekko ciepłego mleka
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • nadzienie: 2 jabłka, 1/3 łyżeczki cynamonu, cukier do smaku (nie dawałam)
  • lukier: 5 łyżek cukru pudru, 1/2 łyżeczki masła, 1 i 1/2 łyżeczki mleka
  • kilka łyżek mleka do posmarowania po wierzchu
Z mąki, cukru, jajka, drożdży (świeże należy rozpuścić w 1/3 szklanki mleka z dodatkiem 1/2  łyżeczki cukru) i mleka, wyrobić ciasto. Nie powinno się kleić (ja mieszam mikserem ze spiralnymi końcówkami, ale oczywiście można ręcznie, gdyby się kleiło dosypać odrobinę mąki). Ciasto odstawić na ok. 30-45 minut żeby wyrosło. 
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Dusić krótko na małym ogniu, dodać cynamon i ewentualnie cukier do smaku. Jabłka powinny lekko zmięknąć, ale nie rozpaść się. 
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na 36 kawałków. Z każdego kawałka uformować wałeczek. Dwa wałeczki splatać ze sobą, a następnie zwijać w ślimaka. Na środku każdego, przy pomocy np. kieliszka wykonać zagłębienie i wypełnić je duszonymi jabłkami. 



Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posmarować mlekiem - przy pomocy pędzelka. Odstawić na ok. 15 minut, żeby jeszcze troszkę podrosły i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, około 18-20 minut. 
W czasie, kiedy drożdżówki stygną, przygotować lukier. Mleko z masłem podgrzać, tak, żeby masło się roztopiło i wymieszać z cukrem pudrem. Tak przygotowanym lukrem polać drożdżówki (najlepiej, żeby były zupełnie ostudzone, ale można też lekko ciepłe :)). 


Przepisy na inne moje drożdżowe wypieki znajdziecie tutaj

14 komentarzy:

  1. Pięknie skręcone! Na pewno smakują bajecznie ze szklanką mleka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietnie wygladaja Aniu! A jak wiadomo je sie tez oczami :) Wiec nic dziwnego ze dzieci tak zajadaly :) A jak jeszcze do tego pachna tak super to juz nic tylko jesc :) Swietny sposob na ich formowanie znalazlas! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam :) jabłka plus ciasto drożdżowe idealne połączenie

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajne, az mi się buzia sama do tych bułeczek uśmiecha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konczi i Szpileczka - to się cieszę, że takie pozytywne emocje wywołują:)

      Usuń
  5. Mi ciasto nie wyrosło. Na moich drożdżach jest napisane 8g co zastępuje 25g świeżych na 0, 5kg mąki. A ty masz w przepisie 7g a mąki 875g... może mam kiepskie drożdże !? Jakoch użyła ś

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie mąki jest mniej 3,5 szklanki (szklanka 250 ml) to jest ok. 600 g. Używam drożdży z D. Oetkera (zielone opakowanie)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ok dziękuje. Zrobię jeszcze jedno podejście....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powodzenia. Doradzam użyć drożdży świeżych, bo często ludzie narzekają na suche. Przepis sprawdzony wczoraj przez moją siostrę z bardzo pozytywnym efektem.

      Usuń
  8. Ok. Nabrałam dużej ochoty na te drożdzówy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają bardzo ładnie i zapewne takie też są w samku. Robiłem jakiś czas temu podobne, tylko że z połową śliwki na górze i kruszonką, na koniec oblałem lukrem, i takie też polecam spróbować szczególnie na jesień.

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.