Sałatkę z fasolką szparagową przyrządzałam do tej pory w tej wersji.
Tym razem miałam ochotę na nieco inne połączenie
i kierowana intuicją stworzyłam inny jej wariant.
Wyszło bardzo smacznie. Co prawda wersja ta nie przemówiła do dzieci i wolały zajadać same ugotowane strąki - ale może następnym razem się skuszą, zresztą dodatek octu bardziej dla dorosłych :)
Składniki:
- mała czerwona papryka
- mała cebula
- 2 ogórki konserwowe
- fasolka szparagowa (ok. 300 g)
- oliwa
- ocet balsamiczny
- sól
- pieprz
Fasolkę obrać (odciąć końcówki), opłukać i ugotować (fasolkę gotuję wrzucając do wrzącej wody i solę pod koniec gotowania, nie za długo - powinna pozostać jędrna). Na patelni polanej oliwą (3-4 łyżki) podsmażyć kawałki papryki (pokroić na takie same kawałki jak 1/3 -1/4 strączka fasolki). Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pokrojoną cebulę zalać gorącą oliwą z papryką (można ten krok pominąć, ale zalanie cebuli sprawia, że jest ona łagodniejsza w smaku). Dodać ugotowaną i ostudzoną fasolkę (pokrojoną na 3-4 kawałki) oraz paseczki ogórków konserwowych. Całość doprawić octem balsamicznym (1-2 łyżki) oraz solą i pieprzem.
Fajny pomysl :) U mnie tez dzieci wyjadaja po prostu fasolke - nawet bulki tartej nie chca :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuń