08:46

Tarta ziemniaczana z kurkami

tarta z ziemniaków
Moje eksperymentalne danie, które bardzo posmakowało rodzinie. 
Zdecydowanie dla osób, którym w tarcie przeszkadza kruche ciasto. W tym przypadku zastąpiłam je masą ziemniaczaną. Wyszło danie naprawdę przepyszne, a jednocześnie nieco lżejsze niż tradycyjne tarty. 
Z nadzieniem można eksperymentować dalej i kurki zastąpić innymi grzybami lub warzywami (ja właśnie w porcji dla dziewczynek kurki zastąpiłam brokułami i wyszło równie pysznie). 

Składniki (2 tarty o średnicy 23 cm lub 8 małych):

  • 800 g ziemniaków
  • 1 jajko
  • mała cebula
  • 100 g żółtego sera
  • 2 łyżki oliwy +oliwa do wysmarowania formy
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 300 g kurek
  • 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego)
  • 300 g śmietany (12% lub 18%)
  • 5 jajek
  • natka pietruszki (2-3 łyżki posiekanej)
Ziemniaki ugotować w mundurkach (w lekko osolonej wodzie), ostudzić i zmielić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 

Zmielone ziemniaki wymieszać z serem, cebulą, jajkiem i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Formy wysmarować oliwą i wyłożyć masą ziemniaczaną (dno i brzegi). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekać ok. 20 minut. 
Kurki dokładnie oczyścić i zeszklić na maśle (około 10 minut). Lekko posolić pod koniec duszenia. 
Jajka ubić (niezbyt długo, powinny być troszkę spienione) i dodać (nadal ubijając) śmietanę oraz sól i pieprz. 
Do podpieczonych ziemniaczanych spodów włożyć kurki i zalać masą śmietanowo-jajeczną. Po wierzchu posypać natką pietruszki. Zapiekać ok. 20 minut w 180 stopniach. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz