Marzyła mi się od dawna taka szarlotka cała zamknięta w kruchym cieście.
Nie chciałam żeby ciasta było dużo, cieniutka warstwa i dużo jabłek.
Ta szarlotka taka właśnie jest, mocno jabłkowa, nie za słodka. Dla mnie idealna.
Składniki (tortownica 23 cm):
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 4 żółtka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g masła
- 4 łyżki cukru
- 1 i 1/2 kg jabłek (u mnie słodko-kwaśne) + cukier do smaku (dałam 2 łyżki trzcinowego) + 2 łyżeczki cynamonu
- 100 ml mleka
- 2 łyżki bułki tartej
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cynamon i ewentualnie cukier do smaku i dusić przez około 15 minut.
Z mąki, żółtek (białka można zamrozić), proszku, masła i cukru zagnieść ciasto. 1/4 ciasta odłożyć, a pozostałą częścią wykleić blaszkę do pieczenia (wcześniej wysmarowaną masłem). Wyklejanie jest dość misterne, ponieważ warstwa ciasta jest naprawdę cienka - należy wykleić spód i brzegi (tak około 3-4 cm). Spód ciasta nakłuć widelcem i podpiec w 180 stopniach ok. 15 minut.
W tym czasie przy pomocy miksera wymieszać pozostawioną część ciasta z mlekiem. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek (jak na naleśniki, jeżeli będzie zbyt gęste to dodać odrobinę mleka).
Na gorący, podpieczony spód wsypać bułkę tartą i wyłożyć jabłka. Wyrównać wierzch i wylać przygotowane ciasto. Całość piec ok. 45 minut w 180 stopniach.
*proporcje ciasta spisałam jakiś czas temu z któregoś z blogów, ale nie mogę teraz odnaleźć źródła...
*proporcje ciasta spisałam jakiś czas temu z któregoś z blogów, ale nie mogę teraz odnaleźć źródła...
Dla mnie też idealna, bo zdecydowanie wolę warstwę jabłek od ciasta kruchego. Mniam! :)
OdpowiedzUsuńRedHead - można jeść z mniejszymi wyrzutami sumienia:)
UsuńMam kupione jabłka i przymierzałam się dziś do Twojego innego przepisu na szarlotkę (tradycyjna - przepis z krupczatką ) , a tu proszę :) . Chyba będzie placek z tego przepisu :) Sylwia.
OdpowiedzUsuńSylwia - obie pyszne:) Wybór należy do Ciebie:)
UsuńSzarlotka ,a w zasadzie torcik szarlotkowy z powyższego przepisu wychodzi idealny. Polecam.
UsuńA jednak zrobiłaś tą :)
Usuńtaak, nie ma to jak szarlotka i tak jak u Ciebie,lubię gdy jest duuużo jabłek :)
OdpowiedzUsuńEwa W - takie są najlepsze! :)
UsuńMmm, pełna jabłek, obłędnie pachnąca cynamonem... Szarlotka idealna :)
OdpowiedzUsuńA bulka tarta to do posypania podpieczonego juz ciasta?
OdpowiedzUsuńCzy ta bułka tarta i mleko są konieczne czy można pominąć?
OdpowiedzUsuńBułkę tak. Mleko musi zostać.
UsuńNo to mogę się zgodzić ;)
UsuńNo to jutro działam ;D