09:32

Sernik z jogurtu naturalnego

sernik, jogurt
Zdarzyło Wam się, że przegapiliście termin przydatności jogurtu? 
Chwytacie za opakowanie, a tu ... termin upłynął kilka dni temu. I to do tego stoi jeszcze więcej takich kubeczków? 
Mi też się czasem zdarza... Staram się jednak nie wyrzucać takich produktów, raczej sprawdzam w jakim są stanie i jeśli akurat nie jest to moment, w którym jesteśmy w stanie je zjeść, to przerabiam na coś innego. 
Tym razem 3 jogurty naturalne zamieniłam w sernik. Jeśli poczęstujecie kogoś takim sernikiem, to zapewniam, że będzie myślał, iż jest upieczony z twarogu. Jest bardzo wilgotny i zarazem delikatny. 
Mój sernik podałam ze świeżymi figami, ale będą do niego pasowały również inne świeże owoce. 
Upiekłam go bez spodu (chodziło mi o to, żeby był jak najmniej kaloryczny), ale można na spodzie ułożyć np. herbatniki lub upiec go na cieście kruchym. 




Składniki (tortownica 23 cm):

  • 600 g jogurtu naturalnego
  • 4 jajka
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 3 łyżki cukru pudru 
Białka jajek ubić na sztywno. W osobnej misce wymieszać (mikserem) żółtka z cukrem pudrem i jogurtem. Dodać budyń w proszku. Przy pomocy łyżki masę jogurtową wymieszać z pianą z białek. Masę przelać do tortownicy lub innej mniejszej blaszki (musi być szczelna). Na dnie piekarnika ustawić naczynie z wodą (żeby podczas pieczenia parowała) i piec sernik w 180 stopniach przez około 45 minut).


12 komentarzy:

  1. bardzo fajne i lekkie ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyznaję bez bicia, że takiego jeszcze nie próbowałam. Obiecuję poprawę, bo wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmm, intrygujący, fajnie, fajnie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm no proszę! Można poradzić sobie w każdej sytuacji. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, musiał być pyszny, szczególnie ze świeżymi figami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobilam na herbatnikach i dodalam mango do masy. Troszke mi sie z wierzchu spieklo, ale ciasto jest cudne, tak delikatne, musze sie powstrzymac, zeby nie zjesc calego naraz. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nat - ale się teraz rozmarzyłam o Twojej wersji z mango:) Aż Ci zazdroszczę :)

      Usuń
  7. Dzień dobry. Mieszkam za granicą i dostęp polskiego twarogu mam utrudniony, więc wykorzystam z przyjemnością Twój przepis. Mam tylko jedno pytanie... Otóż, czy mogę budyń śmietankowy zastąpić mąką ziemniaczana lub pszenna i jeśli tak to w jakich proporcjach? Dziękuję, pozdrawiam.Sylwia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Budyń ma wagę 40 g - zamieniłabym na tyle samo mąki ziemniaczanej. Można dodać np. laskę wanilii.
      Polecam też taki przepis: http://bajkorada.blogspot.com/2015/04/sernik-z-sera-gotowanego-la-pascha.html

      Usuń
    2. Dziękuję za szybką odpowiedź i sugestię!

      Usuń
  8. Witam jestem pod wrażeniem wszystkich przepisów, zrobiłam ciasteczka owsiane, chlebek bananowy wyszły ok.Upiekłam też sernik- extra, tylko może zrobiłam coś nie tak, bo na spodzie był mocno wilgotny, jakby mokry a góra(mniej więcej w połowie)puszysta, i ta obłędna skórka na wierzchu. Piekłam w 180 stopniach z nadmuchem, ostatnie 5 min. grzałka od dołu. Domownicy myśleli, że to sernik.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa. Ja piekę góra-dół bez termoobiegu - to mogła być przyczyna. Najważniejsze, że smakował.

      Usuń