Pierogi, przy których nie napracujecie się prawie wcale.
Przy założeniu, ze używamy gotowego ciasta franuskiego, pozostaje przyrządzenie farszu, a i on nie jest za bardzo skomplikowany.
W efekcie otrzymujemy szybką, aromatyczną i bardzo smaczną przekąskę. Można ją podać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Składniki:
Przy założeniu, ze używamy gotowego ciasta franuskiego, pozostaje przyrządzenie farszu, a i on nie jest za bardzo skomplikowany.
W efekcie otrzymujemy szybką, aromatyczną i bardzo smaczną przekąskę. Można ją podać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Składniki:
- 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego
- 200 g kurek
- 1 mała cebula
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- jajko do smarowania po wierzchu
Dokładnie oczyścić kurki. Można pod bieżącą wodą, ale można też zalać letnią wodą i dodać łyżkę mąki. Wymieszać i zostawić na kilka minut, a następnie opłukać.
Kurki osuszyć i niezbyt drobno posiekać.
Na patelni lekko zeszklić z dodatkiem oliwy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodać posiekane kurki i smażyć przez kilka minut (nie za długo). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzić.
Przy pomocy szklanki wykrawać koła z ciasta francuskiego i na każdym kłaść łyżeczkę nadzienia.
Przy pomocy widelca zlepiać brzegi pierożków.
Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odstępy, ponieważ pierożki nieco urosną) i smarować po wierzchu rozmąconym jajkiem.
Piec w temp. 200 stopni około 25 minut (do zezłocenia)
Fantastyczne pierożki i przepyszny farsz! ;)
OdpowiedzUsuńAgnieszka - bardzo mi miło:)
Usuńsmacznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńOch, z kurkami! Bardzo lubię kurki:)
OdpowiedzUsuńMajana - ja również uwielbiam:)
UsuńKurkowe niebo w gębie:)
OdpowiedzUsuńWiosenka27 - zgadza się:)
Usuńo ja Cię!!! fenomenalne, łatwe, szybkie i jakie pyszne. Ten sezon kurkowy jest cudowny!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
Mnemonique - mógłby trwać dłużej!:)
UsuńMniaaaaaaaaam :)
OdpowiedzUsuńEvitaa - ciężko się nie zgodzić:)
Usuń