Pierogi ruskie i kopytka to w moim domu solidne podstawy menu.
Gorąco, więc pierogów mi się za bardzo lepić nie chciało... przez myśl przeleciała mi chytra myśl ułatwienia sobie pracy i stworzenia kopytek z farszu do pierogów ruskich.
Wyszło, posmakowało i z pewnością będę do tej potrawy powracać.
Kopytka są bardzo delikatne i aromatyczne, dodatkowo za sprawą polania masłem ze świeżym majerankiem.
Składniki:
- ok. 600 g ugotowanych i zmielonych lub przeciśniętych przez praskę ziemniaków
- 500 g twarogu
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki oliwy
- majeranek suszony
- jajko
- ok. 1,5 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania
- sól, pieprz
- do podania: 50 g masła i listki świeżego majeranku
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie (krótko, żeby się za bardzo nie zezłociła). Ostudzić i wymieszać ze zmielonymi ziemniakami oraz twarogiem, jajkiem i mąką. Doprawić do smaku solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Ciasto na kopytka powinno być miękkie, ale nie klejące.
Z ciasta formować wałki, lekko je rozpłaszczyć i pociąć na kształt tradycyjnych kopytek. Gotować w lekko osolonej wodzie ( 3-4 minuty od wypłynięcia). Podawać polane roztopionym masłem z dodatkiem świeżego majeranku lub odsmażone na złoto.
ciekawy pomysł, muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńJustyna - polecam:)
UsuńGenialne!
OdpowiedzUsuńBeata - dziękuję:)
UsuńI to nawet taka zdrowsza wersja dla zwykłych kopytek chyba! Koniecznie zapiszę sobie przepis :)
OdpowiedzUsuńJey - z pewnością bardziej urozmaicona:)
UsuńGdzieś tę wersję już widziałam. Bardzo jestem ciekawa takich kopytek:).
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Aniu:)
Majana - tak myślałam, że pewnie ktoś już na to wpadł, ale nie widziałam wcześniej:)
Usuńmusza być pyszne:) uwielbiam pierogi ruskie, więc to moje smaki:) buźka
OdpowiedzUsuńkopytka sa pyszne, polecam. Moje Zarloki prawie o mnie zapomnialy i wszysko zjadly:).
OdpowiedzUsuńSkąd ja to znam:)
Usuń