11:30

Ciasto czekoladowe z czereśniami i galaretką



Ciasto kompromis:)
Ja miałam ochotę na czekoladowe, a mąż z owocami i galaretką. 
Ostatecznie wszyscy zadowoleni:) 
Spód wyszedł naprawdę mocno czekoladowy, puszysty i wilgotny - ale nie ciężki. Wierzch wspaniale orzeźwiający i soczysty. 
Czereśnie można oczywiście zastąpić innymi owocami. 

Składniki (blaszka 22 cm x 33 cm):
  • ok. 700 g czereśni (lub wiśni)
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1/3 szklanki ciemnego kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 galaretki wiśniowe (rozpuszczone w 750 ml wody)


Czekoladę rozpuścić w mleku i ostudzić (nie trzeba jej gotować, wystarczy żeby się dokładnie rozpuściła). 
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (trzeba długi ubijać). Dodać ostudzone mleko z czekoladą, olej, mąkę, kakao i proszek do pieczenia (mieszać tylko do połączenia się składników). Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach. 







Na ostudzone ciasto wyłożyć wydrylowane czereśnie (najlepiej pozostawić cały owoc, tylko usunąć z niego pestkę). Całość zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki. 

14 komentarzy:

  1. czereśnie i czekolada.. to się nazywa połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To bardzo dobre połączenie! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne (co widać), pyszne (jak można się domyślić) i zdrowe (patrząc na skład - czereśnie to same witaminki, a fakt, że jest na oleju a nie na maśle - tylko z korzyścią dla serca!)

    OdpowiedzUsuń
  4. nigdy jeszcze nie jadłam ciasta z czereśniami i baardzo tego żałuję! obłędnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne ciasto - kompromis :)
    Zjadłoby się bardzo chętnie. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aniu kolejne ciasto od Ciebie, na które mam wielka ochotę:) buziaczki

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzieki, podobny u nas kompromis "smakowy" bedzie dzisiaj! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga - to aż Wam zazdroszczę i jestem ciekawa z jakimi owocami:)

      Usuń
  8. W przepisie jest dwa razy mleko, ma być pół szklanki czy szklanka?

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam pytanie,czy jajka z cukrem mogę mikserem czy trzepaczka ubić?

    OdpowiedzUsuń