Ciasto kompromis:)
Ja miałam ochotę na czekoladowe, a mąż z owocami i galaretką.
Ostatecznie wszyscy zadowoleni:)
Spód wyszedł naprawdę mocno czekoladowy, puszysty i wilgotny - ale nie ciężki. Wierzch wspaniale orzeźwiający i soczysty.
Czereśnie można oczywiście zastąpić innymi owocami.
Składniki (blaszka 22 cm x 33 cm):
- ok. 700 g czereśni (lub wiśni)
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1/3 szklanki ciemnego kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju
- 2 galaretki wiśniowe (rozpuszczone w 750 ml wody)
Czekoladę rozpuścić w mleku i ostudzić (nie trzeba jej gotować, wystarczy żeby się dokładnie rozpuściła).
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (trzeba długi ubijać). Dodać ostudzone mleko z czekoladą, olej, mąkę, kakao i proszek do pieczenia (mieszać tylko do połączenia się składników). Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach.
Na ostudzone ciasto wyłożyć wydrylowane czereśnie (najlepiej pozostawić cały owoc, tylko usunąć z niego pestkę). Całość zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki.
czereśnie i czekolada.. to się nazywa połączenie:)
OdpowiedzUsuńJustyna - prawda?:)
UsuńTo bardzo dobre połączenie! Pycha!
OdpowiedzUsuńSmakowity Zaułek - :)
UsuńPiękne (co widać), pyszne (jak można się domyślić) i zdrowe (patrząc na skład - czereśnie to same witaminki, a fakt, że jest na oleju a nie na maśle - tylko z korzyścią dla serca!)
OdpowiedzUsuńnigdy jeszcze nie jadłam ciasta z czereśniami i baardzo tego żałuję! obłędnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńFajne ciasto - kompromis :)
OdpowiedzUsuńZjadłoby się bardzo chętnie. Pozdrawiam:)
Aniu kolejne ciasto od Ciebie, na które mam wielka ochotę:) buziaczki
OdpowiedzUsuńDzieki, podobny u nas kompromis "smakowy" bedzie dzisiaj! :)
OdpowiedzUsuńAga - to aż Wam zazdroszczę i jestem ciekawa z jakimi owocami:)
UsuńW przepisie jest dwa razy mleko, ma być pół szklanki czy szklanka?
OdpowiedzUsuńTylko 1/2 szklanki
UsuńMam pytanie,czy jajka z cukrem mogę mikserem czy trzepaczka ubić?
OdpowiedzUsuńMożna mikserem.
Usuń