Pierogi z jagodami na obiad w pierwszy dzień wakacji?
Moje dzieci (mąż również) uznały, że to fantastyczny pomysł.
Przygotowuje się je bardzo szybko (pod warunkiem posiadania dzielnego pomocnika, który wykrawa kółeczka z ciasta).
Szybko, ponieważ nie tracimy czasu na przygotowanie skomplikowanego farszu.
Lepcie więc pierogi z owocami i uszczęśliwiajcie najbliższych:)
Składniki (50 sztuk):
- 500 g mąki pszennej + mąka do podsypywania
- około 1 szklanki zimnej wody
- 200 g jagód
- 2 łyżki cukru
- do podania śmietana (np. 12%) posłodzona do smaku
Jagody opłukać zimną wodą. Odsączyć i wymieszać z 2 łyżkami cukru.
Z mąki i wody (nie podałam dokładnej ilości wody, ponieważ zależy to od mąki jakiej użyjecie) zagnieść miękkie ciasto i odstawić na 10 mniut).
Blat lub stolnicę posypać mąką i rozwałkować ciasto na cienki placek. Szklanką wykrawać kółeczka. Na każdym kłaść łyżeczkę jagód i zlepiać brzegi.
Gotować w lekko osolonej wodzie, 5 minut od wypłynięcia (na małym ogniu).
Podawać polane śmietaną z cukrem.
Pierogi po raz pierwszy zjadła też Hania (musiałam je lekko zmiksować, ale zostawiłam więsze kawałki, do nauki gryzienia)
A jak się zajada pierogi z jagodami to można wyglądać tak:)
Hania (9,5 m-ca) |
Najbardziej z tego wpisu podoba mi się dziecię umazane jagodami :-)
OdpowiedzUsuńSynesthesia - nie tracę nadziei, że i pierogi się podobają:)
Usuńnajlepsze pierogi latem! a jaka słodziutka upaćkana dziewczynka :)
OdpowiedzUsuńJey - czekam też na wiśnie:) A pierogi małej baaardzo smakowały:)
UsuńAniu, pierogi też smakowite :-) uwielbiam pod każdą postacią.
OdpowiedzUsuńSynesthesia - no to się cieszę:). A co do pierogów...chodzi mi jedna ich wyjątkowa postać po głowie, jestem ciekawa czy Ci się spodobają:)
Usuńwidać, że smakowały:)
OdpowiedzUsuńPychotka takie pierożki, co widać na ostatnim zdjęciu. Świetne ujęcie i jaka radość!:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam pierogi z jagodami .... i mimo tego, ze jestem dużo starsza od ani to tez lubię się nimi umazać:)
OdpowiedzUsuń