Sernik z murzynkiem lub murzynek z sernikiem. Jak kto woli:)
Pyszne połączenie tych dwóch ciast.
Takie wesołe i smaczne ciasto w łatki.
Składniki (blacha 22cm x 33cm):
część murzynkowa:
- 1/3 szklanki mleka
- 100 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2-3 łyżki kakao
- 3 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
część sernikowa:
- 500 g twarogu (z wiaderka)
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
Przygotowanie części murzynkowej: w rondelku zagotować mleko, masło i cukier oraz kakao. Masę ostudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Przy zmniejszonych obrotach miksera dodać ostudzoną masę, mąkę i proszek do pieczenia. Całość przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Przygotowania masy senikowej: jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać ser (wrzucać stopniowo).
Masę serową wyłożyć łyżką na masę murzynkową tworząc łatki (może być więcej mniejszych niż u mnie).
Ciasto piec ok. 40 minut w 180 stopniach.
U mnie w tym roku to ciasto zastąpiło tort urodzinowy, bo nie miałam siły i natchnienia na pieczenie tradycyjnego tortu:)
Wszystkim smakowało, a i symboliczną świeczkę zdmuchnęłam:)
uwielbiamy go z rodzinką. nazywamy go "Dalmatyńczyk" :]
OdpowiedzUsuńKArmel-itka - :) ładnie:)
OdpowiedzUsuńo Maaaatulu :D to ciasto to niebo w gębie ;D
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie smakowe ;)
OdpowiedzUsuńWitam:) te pyszne ciasto nazywamy "cielak":)
OdpowiedzUsuńświetny jest ten sernik, czasami też go robię:) bardzo smaczny:)
OdpowiedzUsuń