10:46

Muffinki z jagodami


Kolejny jogurtowy wypiek. Rozsmakowaliśmy się w tych babeczkach ogromnie i mam wrażenie, że będę z nimi jeszcze długo eksperymentować. 
Z jagodami są naprawdę wspaniałe!

Składniki (12 sztuk):

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 2 jajka
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • ok. 150 g jagód



Wszystkie składniki (oprócz jagód) wymieszać ze sobą łyżką. Na koniec dodać 2/3 jagód i delikatnie wymieszać, żeby owoce się nie rozpadły. 
Ciasto przełożyć do papilotek. Na wierzchu każdej babeczki ułożyć pozostałe jagody. 




Piec w 180 stopniach około 25 minut. Po kilku minutach od wyjęcia z piekarnika, muffinki wyjąć z formy i dalej studzić na kratce. 

10 komentarzy:

  1. Super muffinki i to tego z jagodami mniam ...
    Ja piekę właśnie babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już wiem, że je zrobie. Wyglądają smakowicie! Sylwia

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne kropkowane muffinki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy to jest szklanka 250ml czy 200ml? Dziekuje z gory za odpowiedz. Dla mnie to wazne, bo jestem poczatkujacym kucharzem ;) Zosia

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne są takie jogurtowe wypieki:) ..... uwielbiam je .... już dość dawno nie robiłam muffine, czas to nadrobić:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie zajadamy jeszcze ciepłe muffinki :) są pyszne. Udało mi się kupić jagody, podobno są aż spod samej Babiej Góry! Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia - ależ macie dzisiaj fajnie:) Ja się pocieszam, że mam jeszcze trochę zamrożonych. Polecam Ci też wypróbowanie tych z jabłkami:)

      Usuń