Kolejny jogurtowy wypiek. Rozsmakowaliśmy się w tych babeczkach ogromnie i mam wrażenie, że będę z nimi jeszcze długo eksperymentować.
Z jagodami są naprawdę wspaniałe!
Składniki (12 sztuk):
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 g roztopionego i ostudzonego masła
- 2 jajka
- 200 g jogurtu naturalnego
- ok. 150 g jagód
Wszystkie składniki (oprócz jagód) wymieszać ze sobą łyżką. Na koniec dodać 2/3 jagód i delikatnie wymieszać, żeby owoce się nie rozpadły.
Ciasto przełożyć do papilotek. Na wierzchu każdej babeczki ułożyć pozostałe jagody.
Piec w 180 stopniach około 25 minut. Po kilku minutach od wyjęcia z piekarnika, muffinki wyjąć z formy i dalej studzić na kratce.
Super muffinki i to tego z jagodami mniam ...
OdpowiedzUsuńJa piekę właśnie babeczki :)
pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńWyprobujemy z pewnoscia :)
OdpowiedzUsuńJuż wiem, że je zrobie. Wyglądają smakowicie! Sylwia
OdpowiedzUsuńŚliczne kropkowane muffinki:)
OdpowiedzUsuńCzy to jest szklanka 250ml czy 200ml? Dziekuje z gory za odpowiedz. Dla mnie to wazne, bo jestem poczatkujacym kucharzem ;) Zosia
OdpowiedzUsuńZosia - 250 ml:)
UsuńCudowne są takie jogurtowe wypieki:) ..... uwielbiam je .... już dość dawno nie robiłam muffine, czas to nadrobić:) buziaki
OdpowiedzUsuńWłaśnie zajadamy jeszcze ciepłe muffinki :) są pyszne. Udało mi się kupić jagody, podobno są aż spod samej Babiej Góry! Sylwia.
OdpowiedzUsuńSylwia - ależ macie dzisiaj fajnie:) Ja się pocieszam, że mam jeszcze trochę zamrożonych. Polecam Ci też wypróbowanie tych z jabłkami:)
Usuń