08:19

Pierogi z ciasta francuskiego z kurkami

Pierogi, przy których nie napracujecie się prawie wcale. 
Przy założeniu, ze używamy gotowego ciasta franuskiego, pozostaje przyrządzenie farszu, a i on nie jest za bardzo skomplikowany. 
W efekcie otrzymujemy szybką, aromatyczną i bardzo smaczną przekąskę. Można ją podać zarówno na ciepło jak i na zimno. 

Składniki:

  • 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego
  • 200 g kurek
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • jajko do smarowania po wierzchu
Dokładnie oczyścić kurki. Można pod bieżącą wodą, ale można też zalać letnią wodą i dodać łyżkę mąki. Wymieszać i zostawić na kilka minut, a następnie opłukać. 
Kurki osuszyć i niezbyt drobno posiekać. 
Na patelni lekko zeszklić z dodatkiem oliwy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodać posiekane kurki i smażyć przez kilka minut (nie za długo). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzić. 










Przy pomocy szklanki wykrawać koła z ciasta francuskiego i na każdym kłaść łyżeczkę nadzienia. 








Przy pomocy widelca zlepiać brzegi pierożków. 
Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odstępy, ponieważ pierożki nieco urosną) i smarować po wierzchu rozmąconym jajkiem. 










Piec w temp. 200 stopni około 25 minut (do zezłocenia)

11 komentarzy: