19:47

Ciasto z cukinią

To jest ciasto "cicho sza nie mówcie Olkowi, że z cukinią":). Dziecko mi ostatnio zarzuciło, że piekę same "niezjadliwe" ciasta i że robię to specjalnie, musiałam więc zadośćuczynić, ale że miałam ochotę wypróbować ciasto z cukinią, więc trzeba było nieco składu ciasta przemilczeć:). W każdym razie ów nazwijmy go murzynek, bardzo dziecku smakował i nawet zyskałam pochwałę, że wreszcie dobre ciasto upiekłam. Oczywiście liczę się z faktem, że oszukany kiedyś te słowa przeczyta, ale już dziś mam nadzieję, że mi to małe oszustwo wybaczy. Grunt, że smakowało:).


Składniki:

  • 2 szklanki cukinii startej na tarce o małych oczkach 
  • 500 g mąki pszennej
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 6 jajek
  • cukier wanilinowy
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 0,5 szklanki oleju
  • szczypta soli
  • masło i bułka tarta do wysmarowania blaszki
Jajka ubić z cukrem i dodać pozostałe składniki (wszystko przy użyciu miksera). 
Ciasto wylać na blaszkę (u mnie tortownica 26 cm) wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą. 
Piec około 1 godziny w temp. 180 stopni. 

20 komentarzy:

  1. Ja też piekąc brownie z cukinią trochę oszukałam i najpierw dałam młodszemu bratu do spróbowania, a gdy juz zaczął się nad nim zachwycać powiedziałam, że z cukinią ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Slyvvia - ja nie powiedziałam, bo skończyłoby się ostentacyjnym wypluciem...:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu wspaniałe, na pewno Oszukany wybaczy. Czegoś takiego potrzebowałam :D! Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kubełek Smakowy - to się cieszę, że znalazłaś:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawa jestem jaki smak miał ten cukiniowy murzynek ? :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne to ciacho:)
    A Olek na pewno wybaczy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj te czekoladowe ciasta z cukinia są naprawdę przepyszne:) .... a ja chce właśnie wypróbowac dynie w cieście ...tylko też muszę pokombinować, tak żeby M. nie zobaczył:)

    OdpowiedzUsuń
  8. ja też pomijam to milczeniem, podobnie jak dodatek cukinii do placków ziemniaczanych ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zauberi - dokładnie:)
    Dag - jak wilgotny murzynek, cukinii nie czuć:)
    Majana - jest taka nadzieja:)
    Chantel - o tak:)
    Jola - z dynią robiłam w zeszłym roku http://bajkorada.blogspot.com/2010/10/ciasto-dyniowe.html, polecam:)
    Beata - widzę, że dużo takich "przeciwników":)

    OdpowiedzUsuń
  10. ANuś u mnie było dokładnie to samo z takim ciastem. O jakie dobre :) A potem z cukinią? A fe ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie miałam wypróbować to ciacho! I nie mam zamiaru odpuścić, przepis już zanotowany ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda smakowicie :)

    u mnie wietrznie i pochmurno

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy olej można zastąpić masłem?

    OdpowiedzUsuń
  14. Anonimowy - myślę, że można.

    OdpowiedzUsuń