To jest ciasto "cicho sza nie mówcie Olkowi, że z cukinią":). Dziecko mi ostatnio zarzuciło, że piekę same "niezjadliwe" ciasta i że robię to specjalnie, musiałam więc zadośćuczynić, ale że miałam ochotę wypróbować ciasto z cukinią, więc trzeba było nieco składu ciasta przemilczeć:). W każdym razie ów nazwijmy go murzynek, bardzo dziecku smakował i nawet zyskałam pochwałę, że wreszcie dobre ciasto upiekłam. Oczywiście liczę się z faktem, że oszukany kiedyś te słowa przeczyta, ale już dziś mam nadzieję, że mi to małe oszustwo wybaczy. Grunt, że smakowało:).
Składniki:
Składniki:
- 2 szklanki cukinii startej na tarce o małych oczkach
- 500 g mąki pszennej
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 6 jajek
- cukier wanilinowy
- 1,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 0,5 szklanki oleju
- szczypta soli
- masło i bułka tarta do wysmarowania blaszki
Jajka ubić z cukrem i dodać pozostałe składniki (wszystko przy użyciu miksera).
Ciasto wylać na blaszkę (u mnie tortownica 26 cm) wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą.
Piec około 1 godziny w temp. 180 stopni.
Ja też piekąc brownie z cukinią trochę oszukałam i najpierw dałam młodszemu bratu do spróbowania, a gdy juz zaczął się nad nim zachwycać powiedziałam, że z cukinią ;)
OdpowiedzUsuńmlask.
OdpowiedzUsuńSlyvvia - ja nie powiedziałam, bo skończyłoby się ostentacyjnym wypluciem...:)
OdpowiedzUsuńOlciaky - :)
OdpowiedzUsuńAniu wspaniałe, na pewno Oszukany wybaczy. Czegoś takiego potrzebowałam :D! Dzięki!
OdpowiedzUsuńKubełek Smakowy - to się cieszę, że znalazłaś:)
OdpowiedzUsuń:) ważne, że smakowało :)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem jaki smak miał ten cukiniowy murzynek ? :-)
OdpowiedzUsuńPyszne to ciacho:)
OdpowiedzUsuńA Olek na pewno wybaczy :)
pychota :)
OdpowiedzUsuńOj te czekoladowe ciasta z cukinia są naprawdę przepyszne:) .... a ja chce właśnie wypróbowac dynie w cieście ...tylko też muszę pokombinować, tak żeby M. nie zobaczył:)
OdpowiedzUsuńja też pomijam to milczeniem, podobnie jak dodatek cukinii do placków ziemniaczanych ;)
OdpowiedzUsuńZauberi - dokładnie:)
OdpowiedzUsuńDag - jak wilgotny murzynek, cukinii nie czuć:)
Majana - jest taka nadzieja:)
Chantel - o tak:)
Jola - z dynią robiłam w zeszłym roku http://bajkorada.blogspot.com/2010/10/ciasto-dyniowe.html, polecam:)
Beata - widzę, że dużo takich "przeciwników":)
ANuś u mnie było dokładnie to samo z takim ciastem. O jakie dobre :) A potem z cukinią? A fe ;)
OdpowiedzUsuńKabamaiga - no właśnie:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie miałam wypróbować to ciacho! I nie mam zamiaru odpuścić, przepis już zanotowany ;-D
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńu mnie wietrznie i pochmurno
Czy olej można zastąpić masłem?
OdpowiedzUsuńAnonimowy - myślę, że można.
OdpowiedzUsuń