wtorek, 20 września 2011

Wątróbka po berlińsku

Dawno wątróbki nie było:). Kolejną duszę udało mi się przeciągnąć na stronę podrobów:). Mój brat polubił:). 
Tym razem wersja zapożyczona od zachodnich sąsiadów. Bardzo w moim guście. Oryginalną podaje się cielęcą (przeraziła mnie ostatnio cena za kilogram:)) lub wieprzową. Ostatecznie wypróbowałam z drobiową (moją ulubioną) i jak dla mnie jest super!
Tym razem robiłam z zamrożonej wątróbki i zobaczcie... czyż można jej nie pokochać?:)



Składniki:
  • około 300 g wątróbki z kurcząt
  • oliwa
  • mąka do oprószenia
  • 2 jabłka
  • 3 cebule
  • sól
  • pieprz
  • cukier (opcjonalnie w przypadku kwaśnych jabłek)
Wątróbkę umyć i obtoczyć w mące. Smażyć na oliwie (z reguły do smażenia wątróbki używam masła, ale ta wersja też smaczna). Usmażoną posolić.  
Na osobnej patelni usmażyć z obu stron krążki jabłek (obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych). Zdjąć jabłka i na tej samej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w krążki. Dodać sól i pieprz. 
Na talerzu układać wątróbkę, a na niej cebulę i krążki jabłek (jeśli są zbyt kwaśne posypać je po wierzchu niewielką ilością cukru). 

14 komentarzy:

  1. Robie podobną, czasami z porem zamiast cebulki.
    Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam wątróbkę ale w połaczeniu z jabłkiem jeszcze nie próbowałam...wypróbuję na pewno

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię wątróbkę drobiową z cebulą i jabłkiem - nawet nie wiedziałam, że to wersja po berlińsku.

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię podobnie, tylko dodaję majeranek- polecam spróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm z jabłuszkami.....musi smakować obłędnie! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj tak, rzeczywiscie wątróbki dawno nie było:) ale za to nadrabiasz, bo danie bardzo smakowicie wyglada:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ha ha, jak tylko zobaczylam tytul wpisu i 'wątróbke', od razu pomyslalam 'Ania'? Bo to by sie zgadzalo! :):):)
    Oj kusisz, kusisz, chyba w koncu sie zbiore i pojde zakupic...

    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Grażyna - a dla mnie to nowość:)
    Elżunia - polecam:)
    Majana - ja teraz już też:)
    Hania-Kasia - właśnie mi się Berlin to raczej z kiełbaskami kojarzył:)
    Paulina - majeranek świetnie tu będzie pasował:)
    Maugustyna - tak smakuje:)
    Jola - nie chcę Was tą wątróbką zamęczyć:)
    Lejdi-of-the-house - to miło, będą kolejne:), a jeśli uda mi się skusić to tym bardziej się cieszę:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wątróbkę robiłam zawsze z cebulką, nigdy nie dodawałam jabłek, następnym razem zrobić z dodatkiem jabłek.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wątróbka? Z wielką chęcią się zajadam ;-))



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. Z jabłkiem jest ekstra, ale spróbuj jeszcze do tego śliwek. Właśnie ostatnio to robiłam - niezłe :)

    ps. chyba powinnyśmy założyć klub wątróbkożerców ;)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja robię tak:
    osobno smażę wątróbkę (drobiową) a osobno: pora w talarki, jabłko w plastrach, odrobina maggi, pieprzu, majeranku, a na końcu dodaję groszek konserwowy i 100-200 ml soku jabłkowego. Do tego dopiero dodaję usmażoną wątróbkę i chwilę razem smażę. Z płynu i mąki z wątróbki robi się wtedy taki zawiesisty sosik. Jest przepyszne. Proponuję wypróbować. Pyszne z chrupiącą bagietką lub bułeczkami i kiszonymi ogórkami.
    Pozdrawiam.
    owsik1307

    OdpowiedzUsuń
  13. Owsik1307 - brzmi świetnie, jak zrobię to się chętnie podzielę z czytelnikami, dziękuję za przepis:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.