czwartek, 8 września 2011

Naleśniki drożdżowe

Naleśniki są u nas częstymi gośćmi. Lubię z nimi eksperymentować. Głównie z nadzieniami, ale ostatnio zabrałam się za ciasto. 
Naleśników drożdżowych nigdy wcześniej nie jadłam i przyznaję, że trochę się obawiałam ich smażenia (że będą za grube), ale nie były. 
Przepis pochodzi z jakiegoś starego numeru "Kuchni". 
Do naleśników zaserwowałam domowe powidła śliwkowe (krótko smażone:)).

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 30 g drożdży (świeżych)
  • skórka otarta z 1 małej cytryny (może być z pomarańczy)
  • szczypta soli
  • olej - do smażenia
Drożdże wymieszać z cukrem i częścią mleka (pół szklanki). 
Do miski wsypać mąkę, sól, skórkę z otartej cytryny, wlać olej, wbić jajka i połączyć z drożdżami i pozostałym mlekiem. 
Wyrobić ciasto (użyłam miksera ze spiralnymi końcówkami) i pozostawić do wyrośnięcia (najlepiej w ciepłym miejscu). 




Smażyć na niewielkiej ilości oleju z obu stron. 











Naleśniki są bardzo aromatyczne dzięki dodatkowi skórki z cytryny. 
Nam bardzo smakowały z powidłami śliwkowymi. 
To znaczy nam dorosłym, bo dla Olka dżemy, konfitury i powidła nadal są niejadalne. On zjadł z Nutellą. 

12 komentarzy:

  1. Mmmmmmm! Chętnie wypróbuję takie naleśniki!

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam drożdżowych, ale wyglądają naprawde świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bosko wyglądają :) robiłam kiedyś drożdżowe ale ze słonym nadzieniem (jak do ruskich pierogów), pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. drożdżowe uwielbiam, nie wiem czemu tak dawno ich nie robiłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sisters4cooking - życzę smacznego:)
    Slyvvia - zapewniam, że i świetnie smakują:)
    Zauberi - z takim ruskim nadzieniem też musiały być pyszne:)
    Majana - to niedługo będą następne specjalnie dla Was:)
    Monami - u mnie to nowe odkrycie, ale z pewnością będę do nich wracać:)

    OdpowiedzUsuń
  6. hmmm, drożdżowe, też mi się by wydawało że będą zbyt grube, ale jak widać kto nie ryzykuje ten pysznych rzeczy nie je! powidła śliwkowe robione własnoręcznie to najlepsze powidła świata!!!

    pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  7. o naleśnikach drożdżowych nie słyszałam ...a wyglądają pięknie tak ładnie przyrumienione:) ...ja własnie jestem na etapie smażenia powideł:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie robiłam naleśników drożdżowych , ale przepis mam na nie [ chyba troszeczkę inny] i czekają w kolejce i może w końcu się doczekają..

    OdpowiedzUsuń
  9. Już nabrałam ochoty!



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Hmm, chyba ktoś tu zapomniał dodać jajek... :)
    Właśńie robię, zobaczymy co wyjdzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Anonimowy - oczywiście te 3 jajka podane w składnikach również dodać do ciasta:)Smacznego!

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.