czwartek, 29 września 2011

Artemis Fowl - Kompleks Atlantydy

Dosłownie połknęłam tę książkę. To już siódma część przygód Artemisa Fowl'a - nastoletniego geniusza, potomka słynnej rodziny z irlandzkiego półświatka. W poprzednich częściach Artemis daje się poznać jako czarny charakter, jednak w siódmej jest już zdecydowanie pozytywną postacią.
Tym razem chce uratować świat przed globalnym ociepleniem. Oprócz nieprzewidzianych poważnych komplikacji dopada go tytułowy kompleks Atlantydy - objawiający się między innymi obawą przed czwórkami, które zwiastują śmierć, a przede wszystkim na ujawnieniu drugiej osobowości w postaci Oriona.
Książka jak poprzednie jest utrzymana w humorystycznym tonie, który mi odpowiada (czarny humor:)).
Rekomendowana od 10 roku życia. Polska premiera 7 września 2011.
Wydawnictwo W.A.B.

"D'Arvit, pomyślała. Kompleks Atlantydy: psychoza częsta u przestępców nękanych wyrzutami sumienia, po raz pierwszy zdiagnozowana przez dr E. Dyppa z Atlantydzkiej Kliniki Mózgologii. Symptomy to obsesyjne zachowanie, paranoja, złudzenia, a w skrajnych przypadkach rozszczepienie osobowości. Dr E.Dypp jest również znany z przeboju "ja cię kocham, a ja nie". 

5 komentarzy:

  1. a wiesz, ze ja o tej ksiażce nei słysząłam ....muszę się nią zainteresować, bo to moje klimaty:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jola - ja też stosunkowo niedawno na nią natrafiłam, myślę, że Ci się spodoba:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O widzisz, dobrze, ze polecasz - ja sie lapie na tym, ze moje 'malenstwa' kochane juz plotkuja wcale dobrze i takie calkiem niewinne ksiazeczki przestaja im wystarczac: rozumieja coraz wiecej i chca powazniejszej lektury! :) Oj, kiedy ten czas zlecial! :)

    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Hi there, fοr аll tіme i useԁ
    tο сhесk weblog pοstѕ
    hеre in the eаrly hοurѕ in the
    morning, since i like to learn moгe
    аnd more.

    My page - payday loans for bad credit

    OdpowiedzUsuń
  5. Woаh! Ι'm really loving the template/theme of this blog. It's simple, yet effeсtіve.

    A lot of timeѕ it's hard to get that "perfect balance" between superb usability and visual appearance. I must say you'ѵe done а fantаstic job ωith this.
    In addіtion, the blog loads extremely quick for me
    οn Chrome. Excellent Blog!

    My web page: payday loans online

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.