18:35

Toskańskie ciasto mleczne

Pewnie każdy ma w życiu takie chwile, że jak coś zobaczy i zapragnie to myśl o tym nie daje mu spokoju, aż do momentu kiedy zrealizuje natręctwo:). 
Ja tak miałam z tym ciastem, które zobaczyłam u Aleksandry z Mojej Toskanii, tym bardziej, że nie było widać ciasta w przekroju i strasznie mnie jego wnętrze intrygowało:). 
Upiekłam i to było to. Dokładnie tak jak opisała Ola: solidne a jednocześnie miękkie i bardzo, bardzo...cynamonowe:). 


Składniki (tortownica 26 cm):

  • 400 ml mleka 
  • 250 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 3 jajka
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżka cynamonu
  • masło i bułka tarta do wysmarowania blaszki 
Jajka ubić z cukrem, dodać mleko i pozostałe składniki (wszystko przy pomocy miksera). 










Ciasto wylać do blaszki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. 









Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. 

17 komentarzy:

  1. Ah, musi być pyszne!
    Chyba będę musiała upiec, bo wiem, że będzie mi smakowało:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm... wygląda smakowicie. Uwielbiam ciasta z cynamonem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj...mnie też bedzie smakować :) Upiekę!!

    OdpowiedzUsuń
  4. często tak mam z jedzeniem, że zobaczę zdjęcie/przepis i muszę to zrobić. Tylko czasu na to wszytsko za mało i lista się wydłuża.
    a ciasto bardzo ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. rzeczywiście bardzo interesujący ten środek, a jeśli jest takie bardzo cynamonowe to muszę je zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kornik - jak masz takie przeczucie to koniecznie musisz:)
    Slyvvia - dziękuję:)
    Kuchareczka - to tak jak ja:)
    Escapade Gourmande - smacznego:)
    Chantel - mam tak samo, tyle potraw w kolejce do realizacji:)
    M. - to ciasto inne niż pozostałe, ale naprawdę godne uwagi:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ooooo... - jakie fajne!
    mało składników, które zawsze są w kuchni i do tego bez tłuszczu... :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Justyś, racja- takie są najlepsze:) Nie trzeba się przejmować składnikami, a i tak wychodzi dobre

    OdpowiedzUsuń
  9. Od roku choruję na Toskanię, ale nie odpuszczę i pojade tam za rok, więc ciasto jak najbardziej w moim stylu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Justyś - no właśnie bez tłuszczu:)
    Tyna - i raczej zakalec nigdy nie wyjdzie:)
    Justinek - ja choruję od kilku lat, ale w tym roku to już zachorowałam na całego:)

    OdpowiedzUsuń
  11. O, świetny koncept na ciasto. :) Wydaje mi się, że musi być delikatne i puszyste. Z chęcią zrobię.


    Pozdrawiam,
    yummymorning.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ciekawie wyglada...a z tymi zachciankami to ja tez tak mam...:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Robilam cos bardzo podobnego i jest super!

    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. Oj jak cynamonowe to ja poproszę:) wygląda bardzo smacznie:) pozdrawiam Anuś:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Proste i z pewnością smaczne! To co najważniejsze ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. dopiero teraz dotarlam do tego posta, dziekuje Aniu za upieczenie ciasta wedlug mojego przepisu. pozdrawiam,Aleksandra

    OdpowiedzUsuń