piątek, 23 września 2011

Zupa krem z pieczonymi warzywami

Głównym składnikiem tej zupy jest dynia, ale dominuje smak papryki. Zupa jest p r z e p y s z n a:). Idealna na pierwszy dzień jesieni. Ciepła i słoneczna. Jednocześnie idealna na zimny i wietrzny dzień, bo rozgrzewa. 
My zjedliśmy ją z pieczonymi pierogami z nadzieniem dyniowym. 


Do przyrządzenia zupy użyłam przepięknej dyni Hokkaido. 


Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 duży pomidor
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • suszone chili 
  • opcjonalnie parmezan (do posypania zupy po wierzchu)
Dynię i pozostałe warzywa umyć, cebulę obrać ze skórki. Wszystkie przekroić na pół i piec w piekarniku (najlepiej użyć opcji grillowania), aż warzywa zmiękną.
Po upieczeniu ostudzić i dynię oraz pomidora i paprykę obrać ze skórki (dynię Hokkaido można zjeść ze skórą, ale wolałam obrać, żeby krem był gładki)

W garnku podsmażyć na oliwie posiekany czosnek. Włożyć upieczone warzywa i zalać niewielką ilością wody (do połowy warzyw). Gotować 10 minut. Przyprawić solą, pieprzem i chili. Całość zmiksować. Podawać np. posypaną parmezanem. 


17 komentarzy:

  1. ajajajaj ależ to musi być dobre!pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. ja juz tutaj czuje jak ona smakuje...papryka i dynia to juz wystarczy,a to jeszcze pieczone plus dodatki...musze juz niedlugo zupe z dyni machnac bo nie moge wytrzymac:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Maugustyna - tak jak napisałam, przepyszne:)
    Ewam - i smażony czosnek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj oj wszedzie juz sie dynie pokazuja :) Czas chyba sie z dynia zaprzyjaznic :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Marzena - u mnie sezon na dynię przez cały rok - bo dużo jej zamrażam:), ale teraz mogę najeść się "na zapas" hihi

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj, jaka pyszna zupka ! A ja dziś jadłam dynię pieczoną autorstwa mojej córki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Grażyna - dynia pieczona jest rewelacyjna sama w sobie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. wspanialy kolorek i smak tez musi byc pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  9. nie pamiętam już jak smakuje dynia. dawno temu babcia coś z niej przygotowała. ładny kolorek ma

    OdpowiedzUsuń
  10. Mogę taką filizankę z zupką?:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Aga - ręczę za jedno i za drugie:)
    Duś - to koniecznie musisz spróbować, bo to wielka strata dla kubków smakowych:)
    Majana - proszę:)

    OdpowiedzUsuń
  12. U mnie stoi taka dynia ogromna, jak w kreskówkach :) Chyba będą z tego jakieś przetwory, ale jak widzę ten przepis u Ciebie, to chyba zarekwiruję połowę i zrobię taką zupę. I do tego ten obłędny kolor! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Musi być cudowna. U mnie stoi na parapecie hokkaido a ja nie mogę się zdecydować co z niej zrobić. A do tego jutro pewnie przywiozę następne.

    OdpowiedzUsuń
  14. Mollisia - o to masz duuuże możliwości z taką dynią:)
    Kabamaiga - podziwiałam już Twoje dynie:), moja niestety ze sklepu, ale dziś pojadę na ryneczek rozejrzeć się za jakimiś dyniami:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pysznie ;-)))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. Alez swietny pomysl! Musze w tym roku wyprobowac jak najwiecej potaw z dyni - moze wreszcie znajde cos, co naprawde pokocham??? :)
    Cudna ta zupa! Sloneczna - na jesienny brak sloneczka;)

    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  17. Co ja bym dała za taką zupkę;) A w lodówce świecą pustki i na obiad chyba będą...kanapki;(

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.