09:10

Zupa pieczarkowa


To jest zupa pieczarkowa, która naprawdę zachwyca smakiem, bo oczywiście jak przystało na pieczarkową kolor ma szary.
Zupę pieczarkową zazwyczaj gotuję od razu z podwójnej porcji, bo wszyscy sięgamy po dokładki (czasem się zdarzy, że zostanie na drugi dzień:)). 
Jest gęsta i bardzo aromatyczna, za sprawą podsmażonych na maśle pieczarek. 

Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 mała marchewka (można pominąć)
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 20 g masła
  • 100 g śmietany 12%
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Pieczarki dokładnie umyć (nie obierać) i pokroić w plasterki (osobno nóżki i kapelusze). Podsmażyć je na maśle, a pod koniec smażenia lekko posolić - pieczarki nie powinny się za bardzo zrumienić. 
Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wlać 2 łyżki oliwy i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę i całość zalać wodą - nieco więcej niż do zakrycia składników. Wrzucić ziele angielskie, posolić i gotować, do momentu aż warzywa zmiękną. 
Wyłowić ziele angielskie. Podsmażone pieczarki podzielić na połowę. Do jednej wlać 2 chochelki zupy (mogą się w niej znaleźć kawałki ziemniaków, ale nie marchewka) i całość zmiksować przy pomocy blendera. Zmiksowane oraz pozostawione w kawałkach pieczarki wrzucić z powrotem do zupy i całość zagotować (jeżeli zachodzi potrzeba to dodać trochę wody). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać zabieloną śmietaną i posypaną natką pietruszki. 

5 komentarzy:

  1. O jaki ciekawy przepis! Koniecznie muszę spróbować. Pozdrawiam :) Daria

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daria - mam nadzieję, że będzie smakowało :)

      Usuń
  2. Chętnie bym zupki pieczarkowej zjadła. :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - dzisiaj ja już też, bo po tej zostało tylko wspomnienie :)

      Usuń
  3. Od jakiegoś czasu też podsmażam pieczarki do pieczarkowej. Kiedyś tak nie robiłam i to jednak nie był ten smak, o który mi chodziło ... teraz jest pysznie:) ... a tak przy okazji to narobiłas mi ochoty na pieczarkową:)

    OdpowiedzUsuń