niedziela, 15 maja 2011

Sałatka z roszponką

Roszponkę jedliśmy pierwszy raz. To bardzo miłe odkrycie. Wzbogaci nasze życie sałatkowe niewątpliwie:).
Nazwę oczywiście znaliśmy z bajki o Roszponce lub Roszpunce (poszperałam na temat tego, która z nazw jest prawidłowa i okazało się, że obie, bo dawne ludowe nazwy tego warzywa to: kozłek sałatka, rapontyka, rapunkuł, rapunkuł jarzynny, raszpanka, roszponka warzywna, roszpunka, roszpunka jadalna, roszpunka jarzynna, roszpunka pospolita, sałatka).
Jaka jest w smaku? Dla mnie to coś pomiędzy sałatą a szpinakiem:). Smaczna.


Składniki na 2 osoby:
  • 2 garście roszponki
  • serek wiejski (małe opakowanie)
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • pół czerwonej papryki
  • pół małego pęczka zielonego szczypiorku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
Roszponkę opłukać pod bieżącą wodą. Oderwać ewentualne korzonki. Można porozrywać na osobne listki, ale nie jest to konieczne. 


Paprykę pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać, a pomidorki przekroić na połówki lub ćwiartki. Wszystkie warzywa wymieszać z serkiem wiejskim, posolić i posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Idealne do chrupiącej bagietki, ale my zjedliśmy bez dodatków. 

16 komentarzy:

  1. Dla mnie w smaku jest lekko orzechowa...uwielbiam ją, a jej smak poznałąm w niemczech gdzie podają ją z podsmażonym chudym boczusiem pokrojonym w drobniutką kostkę i sosem ....mówię Ci genialne:) ...a ten sos to taki słodko kwaśny:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  2. Jolu - z opisu "niebo w gębie":)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu,pyszna sałatka!
    Z roszponką ,przyjaźnię się ' od dawna i wspaniale komoponuje się w sałatkach.A nawet zupę z nią gotowałam.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię roszponkę! W tamtym roku było jej bardzo dużo w okolicznych sklepach, w tym coś niestety mniej. Może powinnam się wybrać na łakę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A u nas roszponka zwie się "valeriana" :)
    Lubię ją, ale wolę chyba rukolę dorzucić do sałatek.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jadłam, ale w miksie sałat, nie samą, więc smaku jako takiego nie poznałam. Za to z wyglądu bardzo mi się podoba.:)
    A Twoja sałatka jest super!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam roszponkę, więc i taką sałatkę z chęcią bym schrupała :)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo lubie
    salatka smakowicie wyglada!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo mi się podoba:) Tu się nazywa Lamb's lettuce, czyli w wolnym tłumaczeniu jagnięcia sałata:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Doskonała na codzienne przekąski! ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. zdrowa i pyszna musi byc ta salatka

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam roszponkę...jest śliczna,delikatna...po prostu smaczna:)
    Zachwyciłam się nią od pierwszego smakowania:)
    Cieszę sie że inni też:))) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Amber - zupy to i ja jestem ciekawa. Podejrzewam,że to coś w klimatach szpinakowej:)
    Nobleva - u mnie w pobliżu nie ma takiej "bezpiecznej" łąki:)
    Lasqueen - po pierwszej konsumpcji to faktycznie i u mnie rukola wygrywa...:)
    Lekka - też bardzo mi się podoba jej wygląd:)
    Paula - :)
    Gosia - dziękuję:)
    Żenia - ciekawe dlaczego jagnięcia:)
    Biedr_ona - zgadza się:)
    ola7- taka właśnie jest:)
    Trzcinowisko - nawet nie wiedziałam, że jest taka popularna:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja za roszponką nie przepadam, ale w Twojej wersji to by mi smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  15. o! a ja nie dawno podobną robiłam ale z rukolą :) podejrzewam że Twoja lepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Roszponka jest pyszna, ma lekko orzechowy posmak..mniam :)
    Świetna sałatka :)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.