Roszponkę jedliśmy pierwszy raz. To bardzo miłe odkrycie. Wzbogaci nasze życie sałatkowe niewątpliwie:).
Nazwę oczywiście znaliśmy z bajki o Roszponce lub Roszpunce (poszperałam na temat tego, która z nazw jest prawidłowa i okazało się, że obie, bo dawne ludowe nazwy tego warzywa to: kozłek sałatka, rapontyka, rapunkuł, rapunkuł jarzynny, raszpanka, roszponka warzywna, roszpunka, roszpunka jadalna, roszpunka jarzynna, roszpunka pospolita, sałatka).
Jaka jest w smaku? Dla mnie to coś pomiędzy sałatą a szpinakiem:). Smaczna.
Składniki na 2 osoby:
Nazwę oczywiście znaliśmy z bajki o Roszponce lub Roszpunce (poszperałam na temat tego, która z nazw jest prawidłowa i okazało się, że obie, bo dawne ludowe nazwy tego warzywa to: kozłek sałatka, rapontyka, rapunkuł, rapunkuł jarzynny, raszpanka, roszponka warzywna, roszpunka, roszpunka jadalna, roszpunka jarzynna, roszpunka pospolita, sałatka).
Jaka jest w smaku? Dla mnie to coś pomiędzy sałatą a szpinakiem:). Smaczna.
Składniki na 2 osoby:
- 2 garście roszponki
- serek wiejski (małe opakowanie)
- 6 pomidorków koktajlowych
- pół czerwonej papryki
- pół małego pęczka zielonego szczypiorku
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Roszponkę opłukać pod bieżącą wodą. Oderwać ewentualne korzonki. Można porozrywać na osobne listki, ale nie jest to konieczne.
Paprykę pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać, a pomidorki przekroić na połówki lub ćwiartki. Wszystkie warzywa wymieszać z serkiem wiejskim, posolić i posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Idealne do chrupiącej bagietki, ale my zjedliśmy bez dodatków.
Paprykę pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać, a pomidorki przekroić na połówki lub ćwiartki. Wszystkie warzywa wymieszać z serkiem wiejskim, posolić i posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Idealne do chrupiącej bagietki, ale my zjedliśmy bez dodatków.
Dla mnie w smaku jest lekko orzechowa...uwielbiam ją, a jej smak poznałąm w niemczech gdzie podają ją z podsmażonym chudym boczusiem pokrojonym w drobniutką kostkę i sosem ....mówię Ci genialne:) ...a ten sos to taki słodko kwaśny:) pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńJolu - z opisu "niebo w gębie":)
OdpowiedzUsuńAniu,pyszna sałatka!
OdpowiedzUsuńZ roszponką ,przyjaźnię się ' od dawna i wspaniale komoponuje się w sałatkach.A nawet zupę z nią gotowałam.
Pozdrowienia!
Bardzo lubię roszponkę! W tamtym roku było jej bardzo dużo w okolicznych sklepach, w tym coś niestety mniej. Może powinnam się wybrać na łakę :)
OdpowiedzUsuńA u nas roszponka zwie się "valeriana" :)
OdpowiedzUsuńLubię ją, ale wolę chyba rukolę dorzucić do sałatek.
Pozdrawiam!
Jadłam, ale w miksie sałat, nie samą, więc smaku jako takiego nie poznałam. Za to z wyglądu bardzo mi się podoba.:)
OdpowiedzUsuńA Twoja sałatka jest super!:)
uwielbiam roszponkę, więc i taką sałatkę z chęcią bym schrupała :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubie
OdpowiedzUsuńsalatka smakowicie wyglada!
Bardzo mi się podoba:) Tu się nazywa Lamb's lettuce, czyli w wolnym tłumaczeniu jagnięcia sałata:)
OdpowiedzUsuńDoskonała na codzienne przekąski! ;-)
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
zdrowa i pyszna musi byc ta salatka
OdpowiedzUsuńUwielbiam roszponkę...jest śliczna,delikatna...po prostu smaczna:)
OdpowiedzUsuńZachwyciłam się nią od pierwszego smakowania:)
Cieszę sie że inni też:))) pozdrawiam!
Amber - zupy to i ja jestem ciekawa. Podejrzewam,że to coś w klimatach szpinakowej:)
OdpowiedzUsuńNobleva - u mnie w pobliżu nie ma takiej "bezpiecznej" łąki:)
Lasqueen - po pierwszej konsumpcji to faktycznie i u mnie rukola wygrywa...:)
Lekka - też bardzo mi się podoba jej wygląd:)
Paula - :)
Gosia - dziękuję:)
Żenia - ciekawe dlaczego jagnięcia:)
Biedr_ona - zgadza się:)
ola7- taka właśnie jest:)
Trzcinowisko - nawet nie wiedziałam, że jest taka popularna:)
Ja za roszponką nie przepadam, ale w Twojej wersji to by mi smakowała :)
OdpowiedzUsuńo! a ja nie dawno podobną robiłam ale z rukolą :) podejrzewam że Twoja lepsza :)
OdpowiedzUsuńRoszponka jest pyszna, ma lekko orzechowy posmak..mniam :)
OdpowiedzUsuńŚwietna sałatka :)