wtorek, 24 maja 2011

Ciasto chałwowe

Dosłownie kilka lat tego ciasta nie robiłam i na szczęście mi o nim przypomniano. Okazuje się, że naprawdę się za nim stęskniłam:).
Ciasto jest słodkie, ale rozsądnie:). Miłośników chałwy namawiać nie muszę, a tych którzy za nią bardzo nie szaleją, kuszę - spróbujcie, nie będziecie żałować. W półkruchym spodzie to się nawet zakochać można:).


Składniki na ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 200 g masła 
  • 0,75 szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy
Składniki ciasta zagnieść i rozłożyć na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) - u mnie blaszka duża prostokątna. 







Składniki masy sezamowej:
  • 50 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 200 g sezamu
  • 1 łyżka cukru pudru
Powyższe składniki lekko podsmażyć na patelni (aby się połączyły).
Masę sezamową wyłożyć na ciasto i piec około 30 minut w 170 stopniach.

Składniki polewy chałwowej:
  • 300 g chałwy waniliowej
  • 150 g masła
Chałwę z masłem rozpuścić w rondelku i tak powstałą masą polać (uprzednio wystudzone) ciasto.
Odstawić do zastygnięcia polewy - nie trzeba trzymać w lodówce. Najlepsze na drugi dzień:)


17 komentarzy:

  1. Ja to bym pół blaszki na raz pewnie zjadła-uwielbiam chałwe:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja za chałwą to tak średnio, ale skoro kusisz to wypróbuję któegoś dnia Aniu:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. hmm...na chałwę to ja zawsze mam amatorów w domu.. myślę, że wypróbuję w najbliższyym czasie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szaleństwo mnie ogarnęło jak spojrzałam na przepis...upikłabym,schowała i całe zjadła sama w tajemnicy:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Rozpusta na dobry dzień ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. CHAŁWA!!!! mnie namawiać nie musisz:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłabym to, co Trzcinowisko.
    Niestety.
    ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Obok takiego ciasta, też nie przeszłabym obojętnie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. ciekawa jestem tego smaku. moja mama byłaby nim zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne ciasto.Mam chyba taki sam przepis i też parę lat tego ciasta nie robiłam, chociaż niedawno kupiłam chałwę z myślą o tym cieście, ale okazało się gdzieś chałwa zginęła...[córka zjadła...], no i nie było ciasta..

    OdpowiedzUsuń
  11. wszędzie widzę chałwę :)
    zjadłabym do swojej chałwowej kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Musi być wspaniałe, bo chałwa jest wspaniała :D

    OdpowiedzUsuń
  13. mogę wpaść na mały kawałeczek?

    OdpowiedzUsuń
  14. Mam dostęp do prawdziwej tureckiej chałwy.
    Pewnie w połączeniu z nią ciasto będzie powalające :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. A mnie namawiać nie trzeba! Z chęcią skosztowałabym kawałeczka :) i znając mnie poprosiłabym o dokładkę ;)
    Ściskam i życzę słonecznego poniedziałku!

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.