wtorek, 31 maja 2011

Zupa szczawiowa z ziemniakami okraszonymi smażoną cebulką

Jadacie tak zupę szczawiową? Z ziemniakami puree i smażoną cebulką? Nabiera się je na łyżkę i następnie zatapia w zupie:). My uwielbiamy taką wersję.
Szczawiowa obowiązkowo z jajkiem na twardo i śmietaną.
Przepyszna. Nawet Olek uwielbia:).
Z braku zaufanej łąki, z której bym mogła szczaw zebrać użyłam takiego ze słoiczka, ale trafiłam na wyjątkowo smaczny:).


Składniki:
  • słoiczek szczawiu
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego (lub kawałek zwykłego)
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • śmietana 12%
  • 6 jajek na twardo
  • 10 ziemniaków 
  • 3 cebule
Na oliwie lekko poddusić obrane i pokrojone w kostkę: seler i marchewki. Zalać wodą i gotować około 15 minut. Następnie gotować do uzyskania miękkości przez wszystkie warzywa. 
Wlać zawartość słoiczka ze szczawiem. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Na sam koniec zabielić śmietaną.
Podawać z ziemniakami puree posypanymi smażoną cebulką i z jajkami ugotowanymi na twardo. 

A jeśli chodzi o podawanie szczawiu dzieciom to jest on już dopuszczalny od 9 m-ca życia, co mnie trochę zdziwiło:). W każdym razie jeśli ktoś ma koło domu czystą łąkę, a na niej te pyszne, kwaśne zielone listki - to raz na jakiś czas taka zupka dziecku na pewno nie zaszkodzi.

12 komentarzy:

  1. Aniu, jak pysznie!
    Szczawiowa za mną ,chodzi'...

    OdpowiedzUsuń
  2. Amber - za mną chodziła bardzo długo:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm pamiętam tę zupę... pyszne smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja w ogóle nie jadam szczawiowej, ale Twoja zupa zachęca mnie, aby zacząć to robić - bardzo apetyczna.

    OdpowiedzUsuń
  5. Paula - ja z dzieciństwa nie pamiętam jej smaku, za to pamiętam łąkę, na której rósł szczaw :)
    Hania-Kasia - piękna to ona może nie jest, ale naprawdę przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. o szczawiowej z takimi dodatkami to ja nie znam:) ...u nas je sie ją z jajkiem, ale ziemniaki sa juz w zupie krojone w kostkę...ale takie namaczanie brzmi świetne:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. To ja zrobię i będę namaczać:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jola - to taki stary sposób (brakuje tylko wspólnej michy i drewnianej łychy:))
    BasiaP - to smacznego życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Och, aż mi ślinka pociekła!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowna,uwielbiam ale z racji permamentnej diety nie jadam ziemniaków i śmietany więc takowej nie zrobię:( Rybitek

    OdpowiedzUsuń
  11. U mnie w domu rodzinnym zawsze ziemniakach były osobno tak samo do barszczu byle jakiego i żurku pamiętam te zupę bardzo dobrze bo matka nas wyganiala zbierać szczaw ale się czasem trzeba było naszukac żeby liście były ładne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wspaniale wspomnienia! Też zbierała szczaw na łące.

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.