08:13

Muffiny z masą kajmakową

Gdy po upieczeniu np. mazurków zostanie pół puszki masy kajmakowej...
Zastanawiałam się co z niej zrobić. Byłabym skłonna wyjeść ją łyżeczką, ale obawiałam się, że mogę to potem odchorować.
Chociaż nie ukrywam, że byłabym skłonna to zrobić:).
W każdym razie się opanowałam i postanowiłam zużyć masę w "szczytnym celu", czyli dzieląc się z rodziną:).
Obawiałam się, że kajmakowe muffiny mogą być za słodkie, więc szukałam składnika, który by słodkość zrównoważył. I wtedy trafiłam na te u Agaty. Muffinki wyszły takie "chlebkowe" w smaku, a mi najbardziej w nich smakowała wierzchnia skorupka:).
Muffinki upiekłam z "Kasią" - na podsumowanie kampanii reklamowej, jaka miała miejsce na moim blogu.
Po więcej inspiracji z Kasią zapraszam na




Składniki:
  • 1 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru demerara + cukier do posypania po wierzchu
  • 7 łyżek kostki do pieczenia Kasia (roztopionej i ostudzonej)
  • 1 jajko
  • pół jogurtu naturalnego (małego)
  • 1 banan
  • 0,5 puszki masy kajmakowej
Wszystkie składniki zmiksować ze sobą (lub po prostu wymieszać łyżką) uzyskując ciasto o konsystencji 
bardzo gęstej śmietany (banana przed dodaniem rozgnieść widelcem).
Ciasto nakładać do foremek do 3/4 wysokości.


Każdą muffinkę posypywać po wierzchu cukrem.
Piec około 25 minut w 180 stopniach.

23 komentarze:

  1. z masą kajmakową- brzmi baaardzooo kusząco;)

    OdpowiedzUsuń
  2. No a Twoje wrażenia?
    Bardzo ich jestem ciekawa!:)
    Bo moje wrażenia z oglądania tych muffin są super pozytywne.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie znam masy kajmakowej :) ale mysle ze muffiny pierwsza klasa :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Panna Malwinna - oj ta masa ma w sobie to coś;)
    Lekka - no napisałam, że chlebkowe w smaku i że mi smakowała najbardziej skorupka:)
    Gosia - to gotowane mleko skondensowane:)

    OdpowiedzUsuń
  5. To bardzo oględnie jest.:)
    Super czy mniej super?

    OdpowiedzUsuń
  6. Lekka - średnio super:) Jeśli znasz smak chlebka bananowego to bardziej słodkie niż chlebek. A cukier na wierzchu sprawia, że ciekawie chrupie. Smak kajmaku odrobinę się gubi, ale po obróbce termicznej to chyba nic dziwnego:). Tak myślę, że najlepiej mieć całą puszkę. Z połowy zrobić muffinki, a resztę do nich wyjeść łyżeczką:)

    OdpowiedzUsuń
  7. No, no, rozumiem.:)
    Ewentualnie polewa, jeśli w chlebkach albo do chlebków jest tolerowane coś takiego, jak polewa.
    Zresztą, co ja tu będę... jak ja chlebka bananowego jeszcze nie jadłam i tylko w ogóle jeden raz bananowy wypiek, co już nawet nie pamiętam, jak smakował.:)
    Wiem, że w końcu i ja się zbiorę.:)
    Na muffiny i na bananowe ciasto.
    Tylko na kajmak zbierać się nie muszę, bo lubię już od dawna i za bardzo.:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowny pomysł! Kajmakowe serce wylewające się z babeczki...ach...sama słodycz od rana :)

    OdpowiedzUsuń
  9. fajnie wyglądają;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Chm...wyglądają bardzo fajnie...jestem za polewa:) i do dzieła!

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo fajne są mufiny z kajmakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja praktycznie wszystko piekę z Kasią:) ...a muffinek z kajmakiem jeszcze nie piekłam...muszą byc pyszne - jeśli ktoś lubi kajmak (a ja kocham:))

    OdpowiedzUsuń
  13. Doskonały i bardzo smaczny pomysł na wykorzystanie reszty masy kajmakowej ! Moją córka wyjadła łyżką prosto z puszki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Lekka - z kajmakiem to ja Ci się nie dziwię:)
    Escapade - nie ma to jak słodki dzień:)
    basiaP - dziękuję:)
    Trzcinowisko - tak, polewa zdecydowanie:)
    Flusso - chyba w ogóle wypieki z kajmakiem:)
    Jola - ale nas dużo, kochających kajmak:)
    Grażyna - wcale się córce nie dziwię:)

    OdpowiedzUsuń
  15. czuje, ze smakuja pyszniasto:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Podobają mi się te babeczki,z kajmakiem musza smakować wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  17. wypróbuję jak będę miała zbędną masę

    OdpowiedzUsuń
  18. z kajmakiem to jedne z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Muszą być cudowne. Chociaż masę kajmakową mogę wyjadać łyżką.

    OdpowiedzUsuń
  20. U mnie też dziś gościły Muffinki! ;-))



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  21. Zdecydowanie nie polecam, czegoś w nich brakuje. Mało słodkie i ogólnie jakieś nijakie, a masy kajmakowej w ogóle nie czuć.

    OdpowiedzUsuń
  22. Właśnie dlatego pisałam w komentarzach (wyżej), że chyba jednak przydałaby się cała puszka kajmaku - a chyba jeszcze lepiej łyżeczka nałożona do środka.

    OdpowiedzUsuń