20:12

Torcik bezowy z konfiturą rabarbarową

Spontanicznie zakupiony rabarbar kusił z lodówki, a ja co rusz natykałam się na coraz ciekawsze propozycje dań z jego udziałem. 
Kiedy wstałam dziś rano, dopadła mnie straszliwa ochota na coś słodkiego - ale taką słodycz nad słodyczami i tak zrodził się pomysł na ten bezowy torcik z rabarbarem. 
A rabarbarowa konfitura powstała dzięki Ewie, która zaczęła marudzić w momencie, gdy w rondelku podduszałam rabarbar z cukrem. Musiałam wyjść żeby ją ułożyć spać i rabarbar został pod opieką zajętego zupełnie czym innym męża - bo w ferworze walki ze śpiącym niemowlęciem zapomniałam mu o rabarbarze wspomnieć:). A kiedy zaczął się już przypalać, mąż na całe szczęście w ostatniej chwili go uratował:). Ostatecznie rabarbar się pięknie podsmażył i wyszła bardzo smaczna konfitura:). Lekko kwaskowa, ale w połączeniu z kruchym spodem i cudownie słodką bezą jak dla mnie idealna:). Zresztą nie tylko dla mnie - mężowi również bardzo smakowało:).


Składniki na spód: ( na tortownicę lub formę do tarty o średnicy 20 cm):
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 3 żółtka
Składniki zagnieść ze sobą i wyłożyć spód blaszki (z 2 cm brzegiem).

Składniki na konfiturę rabarbarową:
  • 3 dorodne łodygi rabarbaru
  • 2 kopiaste łyżki cukru (u mnie demerara)
Rabarbar umyć i pokroić na 0,5 cm kawałki. Dodać cukier i dusić do uzyskania miękkości.
Konfiturę wyłożyć na surowe ciasto.







Składniki na bezę:
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 180 g cukru pudru
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijać dalej dodając po łyżce cukru. Masę bezową wyłożyć łyżką na konfiturę. 
Piec w 180 stopniach około 20 minut.
















Przepis dodaję do rabarbarowej akcji na Durszlaku:)


17 komentarzy:

  1. Wlasnie myslalam dzisiaj o ciescie z rabarbarem :)))) A tu u ciebie takie pysznosci!

    OdpowiedzUsuń
  2. Anuś, ależ to pysznie wygląda.... oj narobiłaś mi smaka:) ja najbardziej lubię rabarbar maczany w cukrze, albo taki rozgotowany z kompotu:) ...ale w dobrym cieście też nim nie pogardzę:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam,mniam,rzeczywiście pysznosci u ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wygląda i na pewno jest smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja bym chętnie zjadła tą rabarbarową konfiturę :-) torcik oczywiście jeszcze chętniej.

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię akie słodko-kwaśne połączenia. Miałaś genialny pomysł, Aniu.

    OdpowiedzUsuń
  7. torcik śliczny. chętnie bym wypróbowała;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Małgosia - ja do tej pory z rabarbarem robiłam raczej drożdżowe albo ucierane. Z bezą i kruchym ciastem idealnie się komponuje:)
    Jola - ja ostatnio takiego surowego jakoś nie mogę jeść, ale kiedyś uwielbiałam:)
    Kulinarne smaki - dziękuję:)
    Trzcinowisko - staram się:)
    Majana - dziękuję:)
    Asieja - o tak, konfitura jest naprawdę godna zainteresowania:)
    Ola - nie chwaląc się tak:)
    Panna Malwinna - dziękuję i polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Konfitura z raparbaru!!! PYCHA! Cudowny torcik, kradnę kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Żenia - aż wstyd przyznać, ale pożarliśmy z mężem cały w jeden dzień:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszny pomysł na torcik. I na konfiturę! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pysznie wygląda i tak też pewnie smakuje znając Twe kulinarne zdolności:) widzę te ciacho z czerwonymi porzeczkami mniam:)Sajgonka pozdrawia

    OdpowiedzUsuń
  13. no po prostu nie ma rady na rabarbar, czyha na mnie na każdym rogu a tak się broniłam. W końcu go kupię i coś też spreparuję. Ale takiego torciku nie zrobię, z powodu braku piekarnika, a szkoda bo wygląda niewymownie smakowicie, a poza tym ja tak lubię bezy.
    Monika z
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Mój mąż jest wielkim fanem rabarbaru. Będę musiała mu przygotować taki torcik .

    OdpowiedzUsuń
  15. Pełna słodycz


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. bezy w takim połączeniu z rabarbarem jeszcze nie wypróbowałam, ale będzie trzeba to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń