Spontanicznie zakupiony rabarbar kusił z lodówki, a ja co rusz natykałam się na coraz ciekawsze propozycje dań z jego udziałem.
Kiedy wstałam dziś rano, dopadła mnie straszliwa ochota na coś słodkiego - ale taką słodycz nad słodyczami i tak zrodził się pomysł na ten bezowy torcik z rabarbarem.
A rabarbarowa konfitura powstała dzięki Ewie, która zaczęła marudzić w momencie, gdy w rondelku podduszałam rabarbar z cukrem. Musiałam wyjść żeby ją ułożyć spać i rabarbar został pod opieką zajętego zupełnie czym innym męża - bo w ferworze walki ze śpiącym niemowlęciem zapomniałam mu o rabarbarze wspomnieć:). A kiedy zaczął się już przypalać, mąż na całe szczęście w ostatniej chwili go uratował:). Ostatecznie rabarbar się pięknie podsmażył i wyszła bardzo smaczna konfitura:). Lekko kwaskowa, ale w połączeniu z kruchym spodem i cudownie słodką bezą jak dla mnie idealna:). Zresztą nie tylko dla mnie - mężowi również bardzo smakowało:).
Składniki na spód: ( na tortownicę lub formę do tarty o średnicy 20 cm):
Składniki na bezę:
Kiedy wstałam dziś rano, dopadła mnie straszliwa ochota na coś słodkiego - ale taką słodycz nad słodyczami i tak zrodził się pomysł na ten bezowy torcik z rabarbarem.
A rabarbarowa konfitura powstała dzięki Ewie, która zaczęła marudzić w momencie, gdy w rondelku podduszałam rabarbar z cukrem. Musiałam wyjść żeby ją ułożyć spać i rabarbar został pod opieką zajętego zupełnie czym innym męża - bo w ferworze walki ze śpiącym niemowlęciem zapomniałam mu o rabarbarze wspomnieć:). A kiedy zaczął się już przypalać, mąż na całe szczęście w ostatniej chwili go uratował:). Ostatecznie rabarbar się pięknie podsmażył i wyszła bardzo smaczna konfitura:). Lekko kwaskowa, ale w połączeniu z kruchym spodem i cudownie słodką bezą jak dla mnie idealna:). Zresztą nie tylko dla mnie - mężowi również bardzo smakowało:).
Składniki na spód: ( na tortownicę lub formę do tarty o średnicy 20 cm):
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 100 g masła
- 3 żółtka
Składniki zagnieść ze sobą i wyłożyć spód blaszki (z 2 cm brzegiem).
Składniki na konfiturę rabarbarową:
- 3 dorodne łodygi rabarbaru
- 2 kopiaste łyżki cukru (u mnie demerara)
Konfiturę wyłożyć na surowe ciasto.
Składniki na bezę:
- 3 białka
- szczypta soli
- 180 g cukru pudru
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijać dalej dodając po łyżce cukru. Masę bezową wyłożyć łyżką na konfiturę.
Wlasnie myslalam dzisiaj o ciescie z rabarbarem :)))) A tu u ciebie takie pysznosci!
OdpowiedzUsuńAnuś, ależ to pysznie wygląda.... oj narobiłaś mi smaka:) ja najbardziej lubię rabarbar maczany w cukrze, albo taki rozgotowany z kompotu:) ...ale w dobrym cieście też nim nie pogardzę:) pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńciekawa propozycja :)
OdpowiedzUsuńMniam,mniam,rzeczywiście pysznosci u ciebie:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda i na pewno jest smaczny:)
OdpowiedzUsuńja bym chętnie zjadła tą rabarbarową konfiturę :-) torcik oczywiście jeszcze chętniej.
OdpowiedzUsuńLubię akie słodko-kwaśne połączenia. Miałaś genialny pomysł, Aniu.
OdpowiedzUsuńtorcik śliczny. chętnie bym wypróbowała;)
OdpowiedzUsuńMałgosia - ja do tej pory z rabarbarem robiłam raczej drożdżowe albo ucierane. Z bezą i kruchym ciastem idealnie się komponuje:)
OdpowiedzUsuńJola - ja ostatnio takiego surowego jakoś nie mogę jeść, ale kiedyś uwielbiałam:)
Kulinarne smaki - dziękuję:)
Trzcinowisko - staram się:)
Majana - dziękuję:)
Asieja - o tak, konfitura jest naprawdę godna zainteresowania:)
Ola - nie chwaląc się tak:)
Panna Malwinna - dziękuję i polecam:)
Konfitura z raparbaru!!! PYCHA! Cudowny torcik, kradnę kawałek:)
OdpowiedzUsuńŻenia - aż wstyd przyznać, ale pożarliśmy z mężem cały w jeden dzień:)
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł na torcik. I na konfiturę! :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda i tak też pewnie smakuje znając Twe kulinarne zdolności:) widzę te ciacho z czerwonymi porzeczkami mniam:)Sajgonka pozdrawia
OdpowiedzUsuńno po prostu nie ma rady na rabarbar, czyha na mnie na każdym rogu a tak się broniłam. W końcu go kupię i coś też spreparuję. Ale takiego torciku nie zrobię, z powodu braku piekarnika, a szkoda bo wygląda niewymownie smakowicie, a poza tym ja tak lubię bezy.
OdpowiedzUsuńMonika z
www.bentopopolsku.blogspot.com
Mój mąż jest wielkim fanem rabarbaru. Będę musiała mu przygotować taki torcik .
OdpowiedzUsuńPełna słodycz
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
bezy w takim połączeniu z rabarbarem jeszcze nie wypróbowałam, ale będzie trzeba to nadrobić :)
OdpowiedzUsuń