niedziela, 8 maja 2011

Ciasto z Nesquikiem, jabłkami i orzechami laskowymi

Ciasto powstało spontanicznie z braku kakao - okazało się, że stoi sobie prawie pusty kartonik w szafce i oszukuje. W ogóle to miał być murzynek, ale jak się już okazało, że kakao gdzieś wyparowało to mikser już kręcił "wstęp do murzynka". Trzeba było działać spontanicznie, więc padło na Nesqiuka:) W ten sposób niechcący przypodobałam się synowi, bo on za ciastami czekoladowymi/kakaowymi za bardzo nie przepada, ale nesquikowe to już może być:). To stwierdziłam, że skoro z pierwotnego murzynka już niewiele zostało to dorzucę jeszcze małe co nieco, czyli jabłka i orzechy laskowe. Ciasto w smaku wyszło bardzo dobre, lekko "wiewiórkowe"  i z takim "naturalnym zakalcem" - tak sobie tłumaczę, że to od jabłek:) W każdym razie bardzo nam smakowało:).


Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka 
  • 200 g masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki Nesquika
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jabłka obrane i pokrojone w kostkę
  • pół szklanki posiekanych (niezbyt drobno) orzechów laskowych
Białka ubić na sztywno. Przy pomocy miksera utrzeć żółtka z cukrem i masłem. Dodać mleko, mąkę i proszek do pieczenia oraz Nesquik. Wyłączyć mikser i przy pomocy łyżki połączyć z białkami oraz orzechami i jabłkami. 
Piec w temperaturze 180 stopni około 60 minut.
Można posypać po wierzchu cukrem pudrem lub polać polewą, ale nam smakowało takie bez dodatków. 
Bardzo przyjemny jest moment natrafienia na orzechy - pozostają wyraźne w smaku:)





17 komentarzy:

  1. Jabłka i orzechy laskowe w cieście to jest to! A zwłaszcza orzechy - z nimi każde ciasto mi smakuje i każde lubię.:)
    Jak zawsze podziwiam pomysłowość, bo myślę, że raczej pognałabym do sklepu po kakao, niż główkowała czym je zastąpić - i tym się, Aniu, różnimy.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ciasto, chyba lepsze, niz moje dzisiejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyszło Ci bardzo fajne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe ciasto Wam wyszło:) ...a murzynek będzie nastepnym razem:)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Aniu, Nesquika, w senie słodkiego kakao, bo chyba nie tych kulek?

    OdpowiedzUsuń
  6. Aniu , potrzeba matką wynalazku! Super pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  7. pomysłowe ciasto :)
    wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Naturalne zakalce są najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajne ciacho! Lubię wilgotne ciasta, a to własnie takie jest :)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajnie mieć taką pomysłową mamę:)

    OdpowiedzUsuń
  11. ten blog kojarzy mi sie caly czas z czekolada :) ciekawe czemu :))

    OdpowiedzUsuń
  12. Robię podobne, chyba właśnie nazywa się Wiewiórka :P Bardzo lubię ciasta z orzechami, a z Nesquickiem musi być pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Cóż za smakowitości! Mój synek pewnie by ze smakiem połknął takie rarytasy.

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam takie ciasta i Ty dobrze o tym wiesz :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Lekka - a może to kwestia lenistwa z mojej stron - bo mi się do sklepu nie chce lecieć?:)
    Bożena - dzięki:)
    Grażyna - pewnie nie:)
    Zauberi - dziękuję:)
    Jola - dokładnie, tylko kakao zakupię:)
    Kubełek Smakowy - ale się uśmiałam, oczywiście, że kakao:)
    basiaP - dokładnie i dzięki:)
    Peggykombinera - również dziękuję:)
    Trzcinowisko - też tak uważam:)
    Majana - zdecydowanie wilgotne:)
    Żenia - przekażę synowi:):)
    Gosia - nie wiem czemu:)?
    DominikaD - jest w nim dużo podobieństwa do Wiewiórki:0
    Staroświecki Zakątek - widzę, że synek to łasuszek:)- jak to facet:0
    Paula - wiem, wiem:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Takich wypieków nie odmawiam ;-D



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.