piątek, 20 maja 2011

Placuszki z otrębami

Te placuszki pochodzą z menu "Dukanowców", ale bardzo mi posmakowały jako danie śniadaniowe.
Robiłam je już kilka razy, zarówno w wersji wytrawnej jak i na słodko. 
Bardziej chyba mi posmakowały w słodkiej odsłonie (wtedy już nie są takie dietetyczne:)). Wytrawne zaś polecam np. do sosu czosnkowego:).
A najbardziej smakowały te pierwsze (ze zdjęcia obok), bo zrobione przez moja siostrę:).


Składniki (na 6 malutkich placuszków):

  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 1 jajko
  • 1 łyżka serka wiejskiego

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą przy pomocy łyżki.
Smażyć z obu stron na złoto (najlepiej bez tłuszczu, ewentualnie z dodatkiem kilku kropli oliwy).
W wersji wytrawnej podawać np. z pomidorem lub sosem czosnkowym. 
W wersji na słodko do ciasta dodać łyżeczkę cukru (u mnie trzcinowy).

14 komentarzy:

  1. a mi te plkacuszki nie wychodziły:) za pierona się nie chciały usmażyć:) ....i myślałam, ze przepis do niczego, a tu widzę, że po prostu pecha miałam:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Jola - wszystko z Tobą w porządku - mi też za pierwszym samodzielnym razem nie wyszły - ale i tak były smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. One są pyszne, też je lubię:))

    OdpowiedzUsuń
  4. O jakie fajne :) chyba zakupię otręby:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja tam lubię niektóre z tych dukanowych przepisów. Najbardziej oczywiście z niedukanowymi dodatkami :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie znam się za bardzo na dukanowej kuchni, ale te placki do mnie przemawiają. A szczególnie te z czosnkowym sosem, pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aniu cieszę się,że najbardziej smakowały te mojej produkcji;) my natomiast lubimy je z suszonym czosnkiem...serek wiejski dla dukanów oczywiście light;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Aniu, te które jadłam u Ciebie, to chyba był ten pierwszy samodzielny raz? Pamiętam, że łatwo nie było i nie dawały się przewracać na drugą stronę, ale ostatecznie całkiem nieźle się prezentowały, a smakowały wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  9. Znam, jadam i wszystkim polecam.:)
    U mnie od razu wyszły dobrze, bo je robię ze zwykłego twarogu, a nie z serka wiejskiego - lubię konkretniejsze.:)
    Ale wersji na ostro, przyznam, że jeszcze nie próbowałam.:)

    OdpowiedzUsuń
  10. urocze ostatnie zdjęcie ;) tez prędzej chyba polubiłabym słodką wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. świetne te placuszki, zjadłabym bardzo chętnie

    OdpowiedzUsuń
  12. Są bardzo dobre. Smażyłam je sobie swego czasu, mimo, że nie byłam na diecie. Bardzo smaczne i apetycznie u Ciebie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Otrębowe? Mmh! Już mi smakują!

    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.